aardappel-header

Aardappels

Aardappelen zijn voedzame knollen die ondergronds aan de aardappelplant groeien. De aardappel bevat diverse vitamines en mineralen die in bijvoorbeeld pasta of rijst niet voorkomen. Het aardappelras, kooktype en de kwaliteit bepaalt waarvoor de aardappel geschikt is. Er zijn verschillende soorten aardappelrassen verkrijgbaar die op te delen zijn in verschillende kooktypes. 

De meest gangbare soorten zijn: 

  • Vastkokende aardappelen: Nicola, Ditta, Lady Christl, Inova, Ballerina, Opperdoezer ronde

Vastkokende aardappels zijn fijner van structuur en behouden hun vorm goed na het koken of bakken. Daarmee zijn ze perfect voor salade en ovenschotels. Door de fijne structuur is de kooktijd wel iets langer.  

  • Vrij vastkokende aardappelen: Bildtstar, Mozart, Platina, Agria

Vrij vastkokende aardappels blijven heel als je ze kookt, maar de buitenkant wordt een beetje kruimig. Je kunt ze goed gebruiken om te koken, te bakken, frites van te maken maar ze zijn net als de vastkokende aardappel ook heel geschikt voor salades en ovenschotels.

  • Kruimige aardappelen: Frieslander, Milva, Melody, Maritiema, Victoria

Kruimige of bloemige aardappels, ook wel afkokers, genoemd, zijn in de regel zetmeelrijk. Ze vallen bij het koken al een beetje uit elkaar, maar zijn voor bijna elke toepassing bruikbaar. Bijvoorbeeld voor frites, maar ook in gekookte, gepofte en gepureerde vorm. Daarnaast kun je ze in ovenschotels en stamppotten verwerken. 

  • Zeer kruimige aardappelen: Eigenheimer, Irene, Doré 

Zeer kruimige aardappels vallen snel uit elkaar en koken snel tot 'pap. De perfecte aardappel voor soufflés, puree, stamppotten en soepen.

Specialiteiten aardappels bij DEEN

Sommige aardappels zijn maar een korte periode in het jaar beschikbaar. Deze aardappels verkopen wij in de speciale specialiteiten zak. Hieronder kun je alles over deze aardappels lezen.

Opperdoezer Ronde 

De Opperdoezer Ronde is een vastkokende aardappel die zijn naam ontleent aan het dorpje Opperdoes. Alleen hier mag deze aardappel geteeld worden. Door de zavelrijke gronden waar de Opperdoezers in groeien, krijgen de aardappels hun kenmerkende smaak. Dit maakt ze tot een ware delicatesse. De schil is vrij dun, waardoor ze ideaal zijn om ongeschild te eten. De aardappels worden door hun kwetsbare schil voornamelijk met de hand gerooid.

Door het lage zetmeelgehalte en zijn vastkokende eigenschappen kan je vrijwel alle kanten op met de Opperdoezer. De kenners eten ze het liefst gekookt met een beetje roomboter en zeezout. Ze zijn ook zeer geschikt om te poffen op de barbecue, te roosteren in de oven of verwerk ze in een zomers stamppotje.

Tip: Aardappels moeten kunnen ademen, dus bewaar ze niet in plastic. Leg aardappels in een open schaal of in een papieren zak én op een koele, donkere plek.

Je kunt hier lekkere recepten met Opperdoezer ronde vinden >

Malta aardappelen

Deze aardappelen komen van het gelijknamige eiland Malta. Door het klimaat op Malta kunnen de aardappelen in april en mei al geoogst worden. De Nederlandse pieper zit dan nog maar net in de grond. Malta’s zijn groot, rond-ovaal en hebben meestal een wat ruwe gele schil. De aardappel is nogal bloemig en vrij egaal van kleur. De Malta is een aardappel met een specifieke, ‘jonge’ smaak. Het is een smakelijke aardappel met allerlei toepassingsmogelijkheden. Zo zijn ze geschikt om te koken, bakken, poffen, pureren en om friet van te maken. 

De rode kleigrond op Malta, de hoge temperatuur in de zomer en het geringe gebruik van bestrijdingsmiddelen (met dank aan de zeewind) spelen een belangrijke rol in de populaire smaak en goede kwaliteit van de Malta’s.

Tip: Je kunt Malta aardappelen 1 tot 3 weken bewaren bij een temperatuur van 8-12°C. Bewaar ze op een droge, donkere en goed geventileerde plaats. 

Je kunt hier lekkere recepten met de Malta aardappel vinden >


Cookie instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies.

Voor meer informatie over het cookiegebruik en het verwerken van gegevens, bekijk ons privacy- en cookiebeleid.