aardappel-header

Aardappels

Aardappels zijn voedzame knollen die ondergronds aan de aardappelplant groeien. De aardappel bevat diverse vitamines en mineralen die in bijvoorbeeld pasta of rijst niet voorkomen. Het aardappelras, kooktype en de kwaliteit bepaalt waarvoor de aardappel geschikt is. Er zijn verschillende soorten aardappelrassen verkrijgbaar die op te delen zijn in verschillende kooktypes. 

De meest gangbare soorten zijn: 

  • Vastkokende aardappels: Nicola, Ditta, Lady Christl, Inova, Ballerina, Opperdoezer ronde

Vastkokende aardappels zijn fijner van structuur en behouden hun vorm goed na het koken of bakken. Daarmee zijn ze perfect voor salade en ovenschotels. Door de fijne structuur is de kooktijd wel iets langer.  

  • Vrij vastkokende aardappels: Bildtstar, Mozart, Platina, Agria

Vrij vastkokende aardappels blijven heel als je ze kookt, maar de buitenkant wordt een beetje kruimig. Je kunt ze goed gebruiken om te koken, te bakken, frites van te maken maar ze zijn net als de vastkokende aardappel ook heel geschikt voor salades en ovenschotels.

  • Kruimige aardappels: Frieslander, Milva, Melody, Maritiema, Victoria

Kruimige of bloemige aardappels, ook wel afkokers, genoemd, zijn in de regel zetmeelrijk. Ze vallen bij het koken al een beetje uit elkaar, maar zijn voor bijna elke toepassing bruikbaar. Bijvoorbeeld voor frites, maar ook in gekookte, gepofte en gepureerde vorm. Daarnaast kun je ze in ovenschotels en stamppotten verwerken. 

  • Zeer kruimige aardappelen: Eigenheimer, Irene, Doré 

Zeer kruimige aardappels vallen snel uit elkaar en koken snel tot 'pap. De perfecte aardappel voor soufflés, puree, stamppotten en soepen.

Specialiteiten aardappels bij DEEN

Sommige aardappels zijn maar een korte periode in het jaar beschikbaar. Deze aardappels verkopen wij in de speciale specialiteiten zak. Hieronder kun je alles over deze aardappels lezen.

Tip: Aardappels moeten kunnen ademen, dus bewaar ze niet in plastic. Leg aardappels in een open schaal of in een papieren zak én op een koele, donkere plek.

Verkrijgbaarheid specialiteiten aardappels