bewust-en-lekker-header

Misschien weet je niet beter dan je dag te starten met een kop koffie van de automaat op werk. Maar er valt flink te variëren met dit eeuwenoude en razend populaire drankje! Heb je wat meer tijd ’s ochtends omdat je thuiswerkt, of wil je in het weekend of met de feestdagen uitpakken tijdens het ontbijt of de lunch? Deze koffierecepten vallen gegarandeerd in de smaak!

1. Iced Orange Cappucino

Een kruidige, fruitige verwennerij voor je familie (of jezelf)! Dit recept vergt wel wat planning. Het is het slimst om de koffie de avond van tevoren namelijk al te zetten, en deze gedurende de nacht te koelen met een groot deel van de ingrediënten. Zo hebben de smaken van de kaneel en sinaasappelschillen genoeg tijd om in de koffie te trekken.

Ingrediënten

  • 2 koppen koffie
  • 1 theelepel rietsuiker of
  • 1 theelepel honing
  • 1 theelepel sinaasappelschil, geraspt
  • 1 kaneelstokje
  • 5 ijsblokjes
  • 1 scheutje amandelmelk
  • snufje kaneelpoeder

Bereid de koffie de avond voor het serveren. Voeg het kaneelstokje, de sinaasappelschil en de rietsuiker of honing toe. Laat de koffie vervolgens een nacht trekken in de koelkast. Zeef de koffie en giet in een glas met ijsblokjes. Schenk er een scheutje koude (amandel)melk bij, bestuif met een snuf kaneelpoeder en serveer met een rietje.

2. Coffee dream

De ‘Coffee dream’ is een overheerlijke, simpele ijskoffie die het goed doet op de warmere dagen. Heerlijk om de dag mee te starten, maar bijvoorbeeld ook lekker als nagerecht, met eventueel een glaasje koffielikeur ernaast!

Ingrediënten

  • 3 kopjes espressokoffie, afgekoeld
  • 200 ml slagroom
  • 1 zakje vanillesuiker
  • Ijsblokjes of crushed ice
  • Eventueel 1 glas koffielikeur

Koel de koffie in de koelkast. Klop de slagroom op met 1 zakje vanillesuiker. Vul glazen met crushed ice of ijsblokjes en giet hier de espresso op. Vul aan met slagroom en zet er een rietje in. Voeg voor een heerlijke twist eventueel een deel koffielikeur toe.

3. Espresso-tonic ‘on the rocks’

Deze mocktail is niet alleen verfrissend en bijzonder smakelijk, hij ziet er ook nog eens appetijtelijk uit! De term ‘on the rocks’ dateert uit de tijd dan men nog geen koelkasten of vriezers had en er in kroegen, of ‘saloons’, grote blokken ijs stonden waar men zelf hun ijs van het blok af moesten snipperen om drankjes te koelen.

Ingrediënten

  • 5 ijsblokjes
  • 125 ml tonic
  • 40 ml espressokoffie, koud
  • 1 plakje citroen

Doe de ijsblokjes in een hoog glas en schenk de tonic erover. Schenk de espresso zo langzaam op een van de ijsblokjes dat de koffie meteen koelt en niet mengt met de tonic, maar laagjes vormt. Zet een rietje en een lange lepel erin. Garneer de rand van het glas met citroen en serveer direct. Roer voor het drinken even door zodat de smaken kunnen mengen.

Liever een echte cocktail in plaats van een mocktail? De espresso-tonic smaakt ook heerlijk met een scheutje wodka of gin.

4. Coffeeshake

Dit simpele recept combineert een aantal bijzondere smaken. Zo zorgt de combinatie van amandel en kokos voor een romige, zoete smaak die veel wegheeft van de milkshake zoals je hem kent. Echter is deze variant net een stukje volwassener (en bovendien gezonder)! 😉

Ingrediënten

  • 1 kopje afgekoelde espresso
  • 30 ml amandellikeur
  • 30 ml kokosmelk
  • circa 4 ijsblokjes, fijngehakt
  • Eventueel slagroom ter garnering

Roer in een glas 1 kopje afgekoelde espresso, 30 ml amandellikeur en 30 ml kokosmelk rustig door elkaar. Vul het glas waarin geserveerd gaat worden met fijngehakt ijs en schenk de espressomix hierover. Maak eventueel af met slagroom.


Deel dit artikel