bewust-en-lekker-header-1

Durf jij het 't aan?

#ALCOHOLVRIJ

Wanneer mensen er op feestjes achter komen dat ik diëtist bent, komt het onderwerp ‘alcohol’ altijd uitgebreid aan bod. “Maar één glas is toch gezond?’’ hoor ik steevast. Om te vervolgen met “ik weet dat ik eigenlijk beter rode wijn kan kiezen in plaats van bier, want daar zitten van die stofjes in. Hoe heten ze ook alweer?’’ “Flavonoïden’’, antwoord ik, “Maar daarvoor kun je de volgende keer beter gewoon thee drinken.’’


Tot enkele jaren geleden gold inderdaad de richtlijn van maximaal één glas alcohol per dag voor vrouwen en twee glazen voor mannen. Maar sinds 2015 is deze richtlijn veranderd naar: drink géén alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag. Liever geen alcohol dus. Alcohol is namelijk ook in kleine hoeveelheden al schadelijk voor de gezondheid. 

Ik snap het wel; een wijntje of biertje is een ‘gezellig’ drankje. Maar gebruik ‘gezond’ niet meer als excuus om alcohol te drinken. Want voor je gezondheid kun je beter helemaal geen alcohol drinken. Vind je dat toch iets te ver gaan? Drink het dan als uitzondering. Overigens, opsparen, en dan op één dag 7 glazen drinken, dat telt niet. Niets nieuws onder de zon dus, want wie kent de slogan “Geniet, maar drink met mate’’ niet?


Waar je overigens niet met mate van hoeft te drinken zijn 0,0% biertjes. Een ‘gezellig’ drankje, mét een hoop voordelen! Zo bevatten ze relatief weinig suiker en calorieën ten opzichte van frisdranken (maar pas op wanneer er fruitsmaken aan zijn toegevoegd), heb je geen kater de volgende dag, kun je het drinken tijdens medicatiegebruik en de zwangerschap, is het niet slecht voor je gezondheid, voldoet het prima als isotone sportdrank en kun je het tijdens je werk drinken.

dea18010-blog-beelden-657x328px

Ja, je leest het goed: tijdens je werk. Want geloof het of niet, maar deze column schrijf ik onder het genot van een 0,0% biertje. Oké, toegegeven: ik werk voor mezelf en thuis. De gemiddelde werkgever zal misschien toch wat vreemd opkijken wanneer jij om 14:00 uur achter je bureau je blikje 0,0% bier opentrekt. 


Ik voel een uitdaging aankomen... 


Durf jij het aan?Deel dit artikel

Cookie-instellingen
Je kunt hieronder de cookie-instelling kiezen en accepteren: