header-bewust-lekker-0-0

Wil jij gezonder bakken?

#BAKKEN

Ook als je iets gezonder wilt eten kun je af en toe best eens genieten van een zoete lekkernij. Het vinden van een balans in je eetpatroon is daarbij heel belangrijk. Op die manier is het volhouden van deze gezondere levensstijl ook een stuk makkelijker en zal je merken dat je minder vaak snakt naar die muffins, oreo-koekjes, stroopwafels of cheesecake.

Gezonder bakken zie ik zelf meer als “bewuster” bakken. Want “echt gezond” bakken, dat is misschien toch niet zo leuk. En het moet wel een beetje leuk en lekker blijven natuurlijk. Door zelf met ingrediënten aan de slag te gaan, raak je ervan bewust hoeveel hiervan eigenlijk in het product zit en wat je precies binnenkrijgt.

Bij DEEN hebben wij een ruime keuze aan meelsoorten in het assortiment om je bewuste baksel mee te maken. Volkoren meel of havermout kunnen een goede basis hiervoor zijn omdat deze bijvoorbeeld meer vezels bevatten dan patentbloem of zelfrijzend bakmeel. Maar probeer ook eens boekweit of amandelmeel. Deze soorten bevatten net weer andere voedingsstoffen en geven je baksel een aparte smaak. Wat ik zelf ook vaak doe, is het aankleden van een cake of taart met noten of gedroogd fruit. Hiermee geef je er je eigen draai aan en voeg je toe wat juist jij zo lekker vindt.

Overrijp fruit kun je makkelijk verwerken in taarten, koekjes of cakes. Appels, bessen en bananen worden tijdens het bakken zacht, dus kun je prima nog gebruiken. Daarnaast geven zij je baksel een zoete smaak waardoor je minder suiker zou kunnen gebruiken en krijg je extra fruit binnen.

Kristalsuiker zou je ook kunnen vervangen voor agave siroop, stevia, honing, kokosbloesemsuiker en zelfs appelstroop of appelmoes.

Bananenbrood is één van mijn favorieten! Het is erg makkelijk om te maken en dit eet ik graag als tussendoortje. Op zondagmiddag bak ik bijvoorbeeld een groot bananenbrood, even laten afkoelen en in plakjes snijden. De plakjes verpak ik apart en leg ik in de vriezer. Deze haal ik er heel gemakkelijk uit als ik zin heb in een lekker tussendoortje. Je kunt het recept naar eigen smaak aanpassen; zelf gebruik ik een mix van volkoren meel & amandelmeel en verwerk ik noten & kleine stukjes pure chocolade in het beslag.

bananen-cake-620x310px

Recepten

Maak zelf deze lekkere recepten en ontdek hoe gezonder bakken ook heel lekker kan zijn:

Bananenbrood

Dadel vijgenreep met amandelen

Havermoutkoekjes

Havermoutmuffins met blauwe bessen

Deel dit artikel

Cookie-instellingen
Je kunt hieronder de cookie-instelling kiezen en accepteren: