header-bewust-lekker-0-0

Boerenkool

#BOERENKOOL

Boerenkool is een typische herfst/wintergroente die vol zit met vezels, eiwitten, vitamine en mineralen als calcium en ijzer. Naast deze voedingsstoffen bevat boerenkool weinig calorieën en is het een relatief goedkope groente. In Amerika wordt deze groene kool, daar "kale" genoemd, zelfs gezien als een superfood door alle goede eigenschappen.

Traditioneel wordt boerenkool gebruikt in boerenkoolstamppot, met daarbij rookworst, gebakken spekjes en jus. Zo calorierijk eten is helemaal niet erg als je flink wat energie nodig hebt en veel vet verbrandt.

Tijdens de winter verbruiken we door de kou net iets meer energie, maar mocht je gezondere keuzes willen maken dan hebben wij een aantal tips.

  • Kies voor magere of vegetarische rookworst, of een andere magere vleessoort zoals tartaar.
  • Vervang de rookworst voor een stukje vis
  • Gebruik mosterd in plaats van jus, of leng de jus aan met water
  • Vervang spekreepjes voor reepjes gerookte kip of ham
  • Voor een twist bereid je de stamppot eens met zoete aardappel
  • Verwerk noten of pijnboompitten door de stamppot voor een bite in plaats van spekjes


Tijdens een groot deel van de winter wordt de boerenkool in Nederland geteeld. Er wordt ook wel gezegd dat de smaak pas echt goed is als er een nacht vorst overheen is gegaan, omdat de kou ervoor zorgt dat de plant extra suikers aanmaakt. De oogst begint ideaal gezien pas na de eerste nachtvorst, en omdat de kool bestand is tegen vorst kan deze de hele winter verbouwd worden.

Door de boerenkool slechts enkele minuten te koken of stomen, blijven de meeste voedingsstoffen, kleur en smaak behouden en wordt de kool niet te slap. Je kunt boerenkool ook prima rauw eten. Het is een ideale groente om te gebruiken als basis voor een salade of smoothie. Boerenkool kun je ook goed verwerken in een quiche of omelet. Makkelijk, lekker en veelzijdig!

Deel dit artikel

Cookie-instellingen
Je kunt hieronder de cookie-instelling kiezen en accepteren: