header-bewust-lekker-0-0

Eten in het lentezonnetje

#LENTEZON

In je eigen huis gezond eten is niet zo lastig: je stopt je koelkast vol met groenten en de keukenkastjes vul je met bonen en volkorenbrood. Bovendien heb je thuis altijd gezonde drankjes in de buurt zoals water, koffie en thee. Maar nu je vaker van het lentezonnetje kan gaan genieten wordt het wellicht wat lastiger om je gezonde eetpatroon vol te houden.

Zodra je de deur uitloopt ben je volledig op je wilskracht aangewezen om niet verleid te worden door ongezonde snacks. Op het station schreeuwen de hamburgers, candybars en blikjes cola je toe. En wanneer je ongeschonden in het park of op het strand bent aangekomen word je omringt door hotdogtentjes en ijskraampjes. Op het terras vliegen de frisdranken, koude biertjes en bitterballen je om de oren.

Maar wat eet je dan wanneer je een lange wandeling gaat maken? Wat neem je mee tijdens een dagje pretpark met je familie of een picknick in het park met je vrienden? Om al die verleidingen to omzeilen, ga je goed voorbereid op pad en neem je zelf iets mee. Denk op zo’n mooie lentedag eens verder dan dat plastic zakje met boterhammen kaas, dan is gezond eten hartstikke leuk!

lentezon

Broccolisoep in een thermoskan

Maak bijvoorbeeld een gezonde volkoren wrap met sla, tomaat, komkommer, cashewnoten, avocado en reepjes kipfilet. Vries een flesje water met muntblaadjes en stukjes sinaasappel of mango in en gebruik het tegelijk als koelelement. Neem een broccolisoepje mee in een thermosfles voor die strandwandeling. Of bak volkoren pannenkoeken die je opgerold met plakjes banaan en pindakaas meeneemt in je rugzak. En als je geen tijd hebt neem je gewoon die restjes salade van de avond ervoor mee.

Neem onderweg wel zo min mogelijk (plastic) afval mee. Een opbergbakje kan zo in je tas, en daarmee neem je ook restjes handig mee naar huis. Stop dan ook meteen een tube met zonnebrandcreme factor 30 in je tas. Je wilt na zo’n gezonde dag zonnige dag natuurlijk niet roodverbrand thuiskomen.

Blijf je net als ik liever binnen en uit de zon? Haal dan de tuin gewoon naar binnen! Bouw je keuken of vensterbank vol met kruidenplantjes zoals munt, rozemarijn, basilicum, notenkruid, peterselie, en bieslook. Deze zijn heerlijk in salades en wraps, of maak er frisse infusions van door een paar takjes munt en basilicum in een fles bruisend water te stoppen met een paar stukjes mango, sinaasappel, of citroen.

Zo haal je ook als je binnen zit gezond de lente in huis!

Liesbeth Smit – Voedingswetenschapper en wetenschapscommunicator.

Deel dit artikel

Cookie-instellingen
Je kunt hieronder de cookie-instelling kiezen en accepteren: