header-bewust-lekker-0

Feestelijke dorstlessers

#AFKOELEN

Bij alle zomerse feestelijkheden hoort een lekker drankje. De meeste drankjes, zoals frisdrank, bier of sap zitten alleen ongemerkt vol met suiker. Hoe drink je dan gezond(er)?

De basics

Koffie en thee zonder suiker of (koolzuurhoudend) water zijn de basis van gezonde drinkgewoonten. Vind je dat nog moeilijk, dan kun je de hoeveelheid suiker steeds iets verminderen om aan de smaak te wennen. Vruchtensap kun je bijvoorbeeld aanlengen met water. Het wordt gelukkig steeds gemakkelijker om gezondere keuzes te maken. Zo wordt het assortiment alcoholvrije alternatieven voor bier, cider of bubbels steeds groter. Een alcoholvrij biertje is een prima alternatief voor de variant met alcohol, en mits zonder toegevoegd suiker ook voor frisdrank Voor een feestje kun je ook de volgende alternatieven eens uitproberen:

Feestelijk water

Een glas water kun je feestelijk maken door er mooie ijsblokjes in te doen. Doe daarvoor in elk vakje voor een ijsblokje een vruchtje, zoals aardbei, framboos, braam, rode bes of gebruik eetbare bloemen. Vul vervolgens het vakje met water en vries ze in voor gebruik.

Fruitwater

Je kunt ook lekker fruitwater maken door een mooie fles te vullen met water en een mix van je favoriete fruit en frisse specerijen, zoals plakjes gember, muntblaadjes, citroengras of steranijs. Laat dit een paar uur staan zodat de smaken vrijkomen in het water.

Zuivelsmoothie

Doe 100-150 ml melk of yoghurt in een blender en voeg fruit naar smaak toe. Even mixen en klaar! Voor een ijskoude smoothie gebruik je bevroren fruit.

IJskoffie

Maak een shotje espresso in een mooi glas en voeg koude melk toe naar smaak. Voeg dan nog enkele ijsblokjes toe en geniet van je ijskoude koffie. Je kunt – met een sterke blender – de ijsblokjes ook door de koffie mixen.

dea18009-blog-beelden-657x328px

IJsthee

Kook een pot water en wacht tot het iets afgekoeld is. Doe er een zakje groene thee en wat citroengras of citroenmelisse in, laat even trekken en laat het verder afkoelen in de koelkast met wat schijfjes vers citrusfruit.

Alcoholvrije cocktail

Een extra feestelijk drankje: vul een champagneglas met een derde alcoholvrije champagne, een derde koolzuurhoudend water en top af met rood fruit, munt of gember en een ijsblokje.

Meer lezen over gezond drinken? In de derde Bewust & Lekker brochure kun je heerlijke tips en recepten vinden.

Deel dit artikel

Cookie-instellingen
Je kunt hieronder de cookie-instelling kiezen en accepteren: