header-bewust-lekker-0-0

Geef de koe een dagje vrij

#PLANTAARDIGEZUIVEL

Steeds meer mensen kiezen voor plantaardige voeding. Soms voor de gezondheid, maar ook vaak voor het milieu. Wist je namelijk dat 1/3 van de klimaatbelasting door het maken en eten van voedsel komt, dierlijke producten spelen daarbij een hoofdrol? (bron: Voedingscentrum). Kies daarom 1x per week voor een plantaarDAG en consumeer die dag bewust en kies vooral plantaardige producten. Zeker op het gebied van zuivel zijn er tal van alternatieven, heeft de koe ook eens een dagje vrij.

Sojamelk is één van de bekendste plantaardige zuivelproducten, maar er zijn nog veel meer soorten. Want naast melk zijn er ook yoghurt, kwark, (kook)room, margarines en desserts verkrijgbaar die gemaakt zijn van plantaardige ingrediënten. Vandaag staan we even stil bij de drinks; Deze producten kunnen worden gemaakt van verschillende bronnen. Deze worden vermalen tot een romige pasta en hieraan wordt water toegevoegd om er “melk’ of anders gezegd, een drink van te maken.

Welke varianten zijn er dan zoal?

  • Amandeldrink, op basis van amandelen.
  • Sojadrink, op basis van sojabonen.
  • Kokosnootdrink, op basis van kokos.
  • Haverdrink, op basis van haver.
  • Rijstdrink, op basis van rijst.
blog-657x328px2-0

Mensen met een koemelkallergie of lactose intolerantie kunnen geen reguliere melk verdragen, en daar zijn deze plantaardige varianten een uitkomst voor. Daarnaast is plantaardige zuivel ook geschikt voor veganisten. Deze personen eten en drinken geen producten die afkomstig zijn van dieren. Als je melk normaal gesproken gebruikt in combinatie met iets anders, zoals bijvoorbeeld havermout of een smoothie, dan is de stap naar een plantaardige variant vrij makkelijk te maken.

Misschien dat je even moet wennen aan de nieuwe smaak, maar door de andere toevoegingen zal je waarschijnlijk zo om zijn.

We hebben in het assortiment bij DEEN verschillende soorten plantaardige zuivel, waaronder bijvoorbeeld de producten van Alpro. Zelf gebruik ik graag de amandelmelk door mijn smoothies, heel erg lekker met spinazie en avocado.

Deel dit artikel

Cookie-instellingen
Je kunt hieronder de cookie-instelling kiezen en accepteren: