header-bewust-lekker-0-0

Wist je dat.....glutenvrij

#GLUTENVRIJ

Gluten-intollerantie en glutenvrije voeding hebben de afgelopen tijd steeds meer bekendheid gekregen. Naast de groep mensen die door een allergie, weinig tot geen gluten eten, zijn er ook steeds meer mensen die er vanuit gezondheidsredenen voor kiezen om glutenvrij te eten.

Wat zijn gluten nou eigenlijk precies en in welke voedingsmiddelen kom je ze tegen?

Gluten is eiwit in producten afkomstig van bepaalde granen. De gluten zorgen voor de elasticiteit van het deeg van bijvoorbeeld brood. Het maakt deegproducten als pasta, brood en koek luchtig en stevig.

Gluten-bevattende granen zijn;

  • Tarwe, waaronder ook spelt, en khorosantarwe (bekend als kamut®)
  • Rogge
  • Gerst (gort)

Daarnaast gebeurt het vaak dat ook andere granen met elkaar in aanraking komen waardoor er ook kruisbesmetting plaats vindt. Verder is bekend dat sommige granen regelmatig in aanraking komen met glutenbevattende granen. Daardoor kan er in granen die van nature glutenvrij zijn tóch gluten zitten. Vanwege deze ‘verontreiniging’ zijn de volgende granen niet glutenvrij, behalve als de term ‘glutenvrij’ of het glutenvrij logo op het etiket staat:

  • Haver
  • Boekweit
  • Quinoa
blokjes-blog-620x310px

Ongeveer 1% van de bevolking is overgevoelig voor gluten. Dit heet coeliakie (glutenintolerantie). Dit is een aandoening aan de dunne darm, waardoor voedingsstoffen niet goed meer worden opgenomen. Coeliakie is niet te genezen en er bestaan geen medicijnen voor. De behandeling bestaat uit een levenslang glutenvrij dieet, dus een dieet dat geen tarwe of andere glutenbevattende granen bevat.

Ook in bepaalde bindmiddelen zitten gluten verwerkt waardoor sauzen, soepen, vleeswaren en andere (misschien niet zo voor de hand liggende) artikelen niet glutenvrij kunnen zijn.

Omdat glutenvrije voeding steeds bekender wordt, is er in de supermarkt tegenwoordig steeds meer te vinden. Daarnaast bieden wij op de webshop van DEEN ook een assortiment glutenvrije artikelen aan.

Bron:

http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/gluten-en-het-glutenvrij-dieet.aspx

https://nl.wikipedia.org/wiki/Gluten

https://www.glutenvrij.nl/een_glutenvrij_dieet_wat_nu/alle_zin_en_onzin_ov

Deel dit artikel

Cookie-instellingen
Je kunt hieronder de cookie-instelling kiezen en accepteren: