header-bewust-lekker-0-0

Groente bewaren

#BEWAREN

Bij het bewaren van verse producten denk je misschien al snel aan de koelkast. Maar wist je dat het voor sommige producten juist beter is om deze niet gekoeld te bewaren? Door dit op een slimme manier te doen, kun je langer van deze producten genieten.

Vooral bij (niet verpakte) groente & fruit kan het onduidelijk zijn hoe je deze het best kunt bewaren en daarom geven we je een paar tips.

Buiten de koelkast bewaar je;

  • Komkommer. Door de kou droogt komkommer uit, wat de smaak niet ten goede komt. Daarnaast is het verstandig om deze in zijn folie te bewaren.
  • Aardappelen. Bij een temperatuur onder de 7°C wordt het zetmeel in aardappel omgezet in suiker, wat voor een zoete smaak, en donkere plekken tijdens het koken, zorgt. Aardappelen kun je het best op een donkere koele plek bewaren, want door licht kunnen ze groen en bitter worden. Deze groene plekken kun je eraf snijden en de rest van de aardappel verder gebruiken.
  • Tomaten. Op kamertemperatuur blijft de smaak het best behouden en drogen ze minder snel uit. De fruitschaal is een ideale plaats om tomaten te bewaren. Een aangesneden tomaat kun je afgedekt wel in de koelkast bewaren, maar kan je het beste de volgende dag op eten.
  • Aubergine & paprika. Door de kou bederven ze sneller wat voor donkere plekken op de schil kan zorgen. Net als tomaten, rijpen aubergine & paprika nog iets verder bij kamertemperatuur. Daarom bewaar je ze op een koele plaats.
  • Bananen. Ook bananen houden niet van kou, en bewaar je daarom het best op kamertemperatuur op de fruitschaal bijvoorbeeld. Ze zijn gevoelig voor kou en rotten dan sneller.


In de groentelade in de koelkast bewaar je;

  • Voorgesneden groente. De stelregel is om producten op dezelfde manier te bewaren als hoe dat in de supermarkt gedaan wordt en de producten dus gekocht zijn. Het best is om ze in de originele verpakking te bewaren, ook als de verpakking geopend geweest is.
  • Zacht fruit als frambozen, aardbeien en blauwe bessen. Dit fruit is erg kwetsbaar en kun je daarom het best verspreid over een bord of in een schaaltje bewaren. Hiermee voorkom je kneuzingen. Als er een rotte vrucht tussen zit, haal deze er dan zo snel mogelijk tussenuit, voordat de andere vruchten ook gaan rotten.
  • Verse kruiden. Gewikkeld in vochtig keukenpapier, zijn verse kruiden nog een paar dagen houdbaar. Op deze manier drogen ze minder snel uit.
  • Appels. In de koelkast kun je appels gemiddeld 3-4 weken bewaren en blijven ze lekker knapperig. Omdat appels de natuurlijke stof ethyleen uitstoten is het niet verstandig deze naast ander fruit te bewaren op de fruitschaal. Ethyleen zorgt er namelijk voor dat andere vruchten (waaronder bananen en peren) sneller rijpen, en misschien wil je dat juist niet.
  • Witlof. Licht kan voor groenverkleuring zorgen in witlof en daarom kun je deze het best in een theedoek of papieren zak in de koelkast bewaren.

Deel dit artikel

Cookie-instellingen
Je kunt hieronder de cookie-instelling kiezen en accepteren: