header-bewust-lekker-0-0

Groente & barbecue: ja!

#GROENTE

“Ik vind groenten niet lekker”. “Groenten zijn saai”. Herkenbaar? Waarschijnlijk wel. Wist je dat maximaal 10% van de volwassen Nederlanders dagelijks voldoende groente eet? Meer dan 90% haalt de aanbeveling van de Gezondheidsraad om minimaal 200 gram groenten te eten dus niet. Terwijl het zelfs beter is om méér dan die 200 gram groenten te eten: minimaal 250 gram. Groenten zijn supergezond. Ze bevatten voedingsvezels die goed zijn voor de spijsvertering en voor een verzadigd gevoel zorgen. Verder zijn groenten rijk aan vitaminen, mineralen en antioxidanten die allerlei belangrijke processen in ons lichaam regelen. Daarnaast zijn groenten gezond om wat er juist niet in zit: groenten bevatten weinig calorieën en geen zout en verzadigde vetten. Alle groenten hebben een unieke mix van voedingsstoffen dus varieer zoveel mogelijk.

Eigenlijk kun je nooit teveel groenten eten! Maar hoeveel ís 250 gram groenten dan precies? Dat hangt af of het vaste groenten is zoals broccoli of sperzieboontjes, of dat je bijvoorbeeld bladgroenten zoals sla of rucola neemt. Bij vaste groenten is 250 gram 2/3 tot ¾ van een groot bord. Neem je (ongekookte) bladgroente dan is het maar liefst een vol bord met een flinke kop erop. Uiteraard kun je sla aanvullen met vaste groenten zoals tomaat, wortel, radijs, etc. Dat klinkt allemaal best wel veel, maar je hoeft groenten niet alleen bij de avondmaaltijd te eten. Als je bij je lunch 10 snoeptomaatjes eet dan zit je al aan 100 gram! De zomer is hét ideale moment om meer groenten te eten, want er zijn volop verse groenten van Nederlandse bodem verkrijgbaar zoals (veld)sla, tomaat, komkommer, venkel, radijs, courgette, rode bietjes, aubergine, asperges en wortelen. Perfect dus voor lekkere salades maar juist ook voor op de barbecue.

groente

Lekker grillen!

Het grillen van groenten zoals aubergine, courgette, worteltjes en paprika zorgt ervoor dat ze een lekkere zoete smaak krijgen en toch knapperig blijven. Het wordt nog lekkerder als je ze op smaak brengt met peper en kruiden. Laat ze niet verbranden want dan ontstaan er stoffen die niet gezond zijn. Zorg er daarom voor dat de stukken een gelijke dikte hebben en je ze insmeert met een klein beetje olie. Heb je teveel klaargemaakt? Gooi het niet weg. Het is een ideale basis voor de lunch van de volgende dag bijvoorbeeld op brood in combinatie met hummus of in een salade. Groenten zijn helemaal niet saai!

Vera Wisse - Sportdiëtist en docent

I am a Foodie

Bronnen

  1. Van Rossem, C.T.M. et al. The diet of the Dutch Results of the first two years of the Dutch National Food Consumption Survey 2012-2016. RIVM, 2016
  2. Gezondheidsraad. Richtlijnen goede voeding 2015. Den Haag: Gezondheidsraad, 2015; publicatienr. 2015/24. ISBN 978-94-6281-089-1
  3. NEVO online (2016). Nederlands Voedingsstoffenbestand. RIVM. Geraadpleegd op 20 februari via http://nevo-online.rivm.nl/
  4. Voedingscentrum. Richtlijnen Schijf van Vijf. Den Haag: Stichting Voedingscentrum, 2016; 4e druk

Deel dit artikel

Cookie instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies.

Voor meer informatie over het cookiegebruik en het verwerken van gegevens, bekijk ons privacy- en cookiebeleid.