Het eetdagboek van Jennie

#EETDAGBOEK

Dit eetdagboek is van Jennie:

 • Leeftijd 31,
 • gewicht 65 kilo
 • lengte 1.76
 • sport 1-2x per week
 • Doel: gevarieerder eetpatroon

Omdat ik chronisch honger heb, eet ik vrij veel. Ik vermoed dat mijn voedingspatroon niet goed in balans is, maar met een kleintje van 2, weinig tijd en slechte kook skills blijf ik in het patroon hangen. Nu word ik er niet dikker van, maar echt goed kan het niet zijn.

Zo ziet mijn gemiddelde doordeweekse dag er uit

 • 6.30 uur: 2 volkorenboterhammen 1 met kaas en 1 met grillworst of appelstroop
 • 8.30 uur eierkoek
 • 9.00 uur banaan
 • 11.00 uur 1 volkorenboterham met kaas
 • 12.00 1 volkorenboterham met kaas en 2 met grill of Gelderse worst.
 • 14.30 uur 2 liga’s (soms verdeeld over de middag)
 • 17.30 uur beetje boerenkool met worst (of macaroni, hutspot, nasi (vrij basic)). Ben niet zo’n grote avondeter.
 • 19.30 uur cracker met kaas, tosti of stuk fruit
 • 20.30 uur 1/3 zak chips + handje noten
 • En dan daar tussendoor vaak nog wel een koekje en wat snoep.
 • Vocht: 1-2 koppen koffie. 1,5 liter thee.

Reactie

Het is altijd lastig om uit een eetpatroon te komen, dus hopelijk kunnen we jou met wat tips helpen.

Te beginnen bij het ontbijt, in ieder geval erg goed dat je ontbijt, belangrijk voor de stofwisseling. Wat je over de gehele dag wat mist zijn eiwitten en vitaminen, je hebt vooral koolhydraatmomenten. Je kan als ontbijt heel geschikt yoghurt of kwark eten met fruit of noten erin. Dit is niet al te veel werk, maar bevat wel voedingsstoffen die nu nog tekort aanwezig zijn. Je kan yoghurt ook verwerken in een smoothie met fruit of zelfs groente wat ook een lekker ontbijt kan zijn.

Tussendoortjes pak je goed op, een eierkoek of fruit is prima. Probeer in ieder geval 2 stuks fruit op een dag te eten. Dat kan je dus voor twee verschillende tussendoor momenten gebruiken. Daarnaast een rijstwafel of eierkoek erbij is geen probleem. Liga zit weer wat meer suiker in waardoor een rijstwafel geschikter is. Je zou ook kunnen denken aan rauwkost om zo meer vitamines en ook eiwitten binnen te krijgen. Je komt op die manier ook makkelijker aan de nodige hoeveelheid groente op een dag. Snoeptomaatjes, komkommer of wortels zijn makkelijk om mee te nemen en tussen door te eten.

Je lunch splitsen met een uurtje er tussen is helemaal geen probleem en volkoren brood is zeker een goede optie. Vooral kaas, ei, kipfilet of rundvleeswaren is geschikt beleg. Hier kan je ook altijd plakjes komkommer of tomaat aan toevoegen om het wat rijker belegd te maken. Wilt je eens iets anders proberen en juist in de ochtend een broodje eten. Dan kan je ook goed een maaltijdsalade maken, goed gevuld met vis, ei of kip, voldoende sla en rauwkost en bijvoorbeeld noten. Kunnen ook vaak kant&klaar gekocht worden. Brood lijkt vaak makkelijker, maar een salade kan ook zo klaar zijn. Wil je het graag zelf maken zou je dit ook de avond ervoor kunnen doen en even bewaren in de koelkast. In plaats van brood zou je ook kunnen afwisselen met crackers om wat meer te variëren.

Probeer met het avond eten de focus te hebben op groente en vlees/vis/kip of zelfs vegetarisch (altijd leuk om te proberen voor de afwisseling). Bij voldoende groente krijg je al snel een vol gevoel en krijg je meteen veel goede voedingsstoffen binnen. Rijst/pasta/aardappelen etc. kan er altijd prima bij, zeker als je niet hoeft af te vallen, maar probeer dit wat te beperken en de groente hoeveelheid op te hogen.

De avond krijg je wellicht iets meer trek als je wat minder met het diner hebt gegeten. Probeer daar beetje bij beetje iets meer te eten zodat de late avond trek verdwijnt. Het is prima om nog iets te eten later zoals een beetje kwark, noten of fruit, maar dit hoeft niet heel veel te zijn.

Mocht je vaak tussendoor trek hebben in wat lekkers kan je proberen de drie grotere momenten (ontbijt, lunch en diner) wat op te hogen zodat je minder trek momenten krijgt.

Als laatste het drinken, naast koffie en thee is het altijd goed om ook water te drinken. Naast wat je nu doet is een halve tot hele liter water niet gek om er nog bij te drinken. Het helpt vaak om een flesje bij de hand te hebben die dan leeg moet.

Ben je nieuwsgierig of jouw eigen eetpatroon verantwoord is? Houd dit een dag bij, vermeld je geslacht, gewicht, lengte, doel en sportgedrag en stuur het op naar socialmedia@deen.nl en je krijgt van ons de nodige tips om je dag gezonder te maken.

Deel dit artikel

Cookie-instellingen
Je kunt hieronder de cookie-instelling kiezen en accepteren: