header-bewust-lekker-0-0

Hulde aan de garnaal!

#GARNALEN

Enkele jaren geleden ontdekte ik de garnaal. Wat een uitkomst. De garnaal kan eigenlijk voor alles en is de ideale vervanger voor kip. Fijne bijkomstigheid; je kunt ook een voorraad in je vriezer aanleggen voor een onverwachte snelle maaltijd en je eet gelijk wat vaker vis!

Garnalen vallen onder de schaal- en schelpdieren. Ze zijn ideaal om mee te koken of roerbakken, maar ook door een salade zijn ze erg lekker. Ze bevatten vitamines en mineralen zoals jodium wat goed is voor de schildklier en daarmee de stofwisseling. Er bestaan een paar honderd verschillende soorten garnalen, en de Hollandse garnaal die uit onze eigen zee gevangen wordt, is hiervan wel één van de bekendste.

Leuke weetjes:

  • De meeste garnalen worden geboren als mannetje. Als ze een vrouwtje hebben gevonden om kleine garnaaltjes mee te maken, worden ze zelf ook vrouwtje.
  • Garnalen leven op de zeebodem en worden gevangen met speciale garnalenkorren. Na de vangst worden ze direct gekookt (vaak in zeewater) zodat ze minder snel bederven.
  • Ongekookte garnalen zijn grijs van kleur, iets doorschijnend en langwerpig. Pas als ze gekookt zijn krijgen ze een roze kleurtje en trekt de garnaal krom waardoor deze ook makkelijker te pellen wordt.
  • Sinds 1990 is het thuis-pel-verbod van kracht; het is niet meer toegestaan om thuis grote hoeveelheden garnalen te pellen, dit dient in bedrijfsruimtes plaats te vinden bijbehorend toezicht op onder andere hygiëne. Voor die tijd werden er in vissersdorpen op veel huiskamertafels grote bergen garnalen gepeld. Tegenwoordig bestaan er zelfs al machines die garnalen kunnen pellen.
  • Het hart van een garnaal zit in het hoofd.
  • Garnalen worden het hele jaar door gevangen met duidelijke pieken om april/mei en in de herfstmaanden.

Probeer tijdens de lunch of bij het diner eens deze heerlijke salade:

Ingrediënten voor 4 personen

  • 2 grapefruits
  • 150 g gepelde Hollandse (grijze) garnalen
  • 3 kleine stronken witlof
  • 2 Elstar appels
  • 2 el mayonaise
  • 2 el gepelde grof gehakte walnoten
  • ½ bakje tuinkers

Bereiding

Halveer de grapefruits en hol ze uit met een lepel of (krom) grapefruitmes. Bewaar de uitgeholde grapefruits. Verwijder de vliesjes uit het vruchtvlees. Snijd de platte onderkanten van de witlof af en doe deze weg. Houd een paar witlofblaadjes apart en snijd de stronken witlof fijn. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in heel kleine blokjes. Meng de appel, witlof, grapefruitvruchtvlees en de garnalen in een kom met de mayonaise. Breng op smaak met peper en zout. Snijd de achtergehouden blaadjes witlof in stukjes en/of reepjes. Vul de uitgeholde grapefruits met de salade. Maak het gerechtje af met de walnoten, stukjes witlof en losgeknipt tuinkers.

Deel dit artikel

Cookie instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies.

Voor meer informatie over het cookiegebruik en het verwerken van gegevens, bekijk ons privacy- en cookiebeleid.