header-bewust-lekker-0

Maak je eigen hummus!

#HUMMUS

Bij een borrel met lekkere hapjes en snacks, kan wat ons betreft hummus niet meer ontbreken, wij zijn hier allebei dol op! Hummus is een puree op basis van kikkererwten, die zijn oorsprong vindt in het Midden-Oosten. Naast kikkererwten is sesamzaadpasta “tahin” een belangrijk basisingrediënt. Je kunt je bakje hummus natuurlijk kant & klaar kopen, maar het is nog lekkerder, leuker en eigenlijk best makkelijk om zelf te maken.

Heb je de basis van hummus gemaakt, dan kun je naar eigen smaak van alles toevoegen; verse kruiden, zongedroogde tomaten, andere soorten peulvruchten, gekookte bietjes, mangopuree, gegrilde paprika of bijvoorbeeld gekookte pompoen. Experimenteer er op los!

Als je na de borrel nog een restje over hebt, smeer je dit de volgende dag op je boterham; ook erg lekker!


Voor het basisrecept heb je het volgende nodig (ongeveer 2 personen):

  • 200 gram kikkererwten (liefst gedroogde die je een nacht laat weken in een bak water)
  • Teentje knoflook
  • Eetlepel sesampasta of sesamzaad
  • Snufje chilipoeder
  • Snufje komijnpoeder
  • Scheutje citroensap
  • Theelepel olijfolie


Bereiden:

  • Als je de tijd hebt kun je de gedroogde kikkererwten een nacht laten weken in ruim water en daarna een uur koken in schoon water. Een blikje kikkererwten volstaat ook.
  • Maal de afgegoten kikkererwten met de knoflook, tahin (sesampasta), een snufje gemalen chilipeper en een snufje komijnpoeder (djinten) in een keukenmachine fijn.
  • Giet het sap van een halve citroen en 1 eetlepel olijfolie erbij en meng dit goed door elkaar. Voeg eventueel een beetje water toe om de hummus iets smeuïger te maken.
  • Breng op smaak met zout en (chili)peper en serveer als dip met bijvoorbeeld rauwkost als wortel, komkommer of paprika. Falafel, Turks brood of stokbrood is ook lekker om in de hummus te dippen.

Deel dit artikel

Cookie instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies.

Voor meer informatie over het cookiegebruik en het verwerken van gegevens, bekijk ons privacy- en cookiebeleid.