bewustenlekker

Wat maakt het zo uniek? Isey Skyr

#SKYR

skr-blog-620x310px-2

Het product Skyr

Het maken van skyr is al 1100 jaar een IJslandse traditie en onderdeel van het IJslandse voedingspatroon. Mede doordat het een eiwitrijk product is, hielp het de mensen sterk te blijven onder vaak zware levensomstandigheden. Op familieboerderijen overal in het land waren het de vrouwen die dit zuivelproduct maakten en zowel het recept als de originele IJslandse skyrculturen van moeder op dochter doorgaven.

Ondanks dat het productieproces vandaag de dag meer hightech is en de kwaliteitsnormen strenger zijn geworden, is het basisrecept en het gebruik van originele culturen voor het fermenteren van de magere melk hetzelfde gebleven. Eiwitrijk, vetvrij, romig en heerlijk - Ísey Skyr is voor de consument vandaag van net zo veel waarde als vroeger. Ísey Skyr is een zuivelproduct voor de moderne consument die lekkere en gezonde voeding belangrijk vindt. Het zit vol eiwitten en wordt gezien als het nieuwe “superfood” in zuivel. Het is van nature

vetvrij, met een fluweelzachte textuur en een romige smaak.

skyr-blog-1290x200-px
skr-blog-620x310px-1

Vetvrij en hoog in proteïnen

Hoe komt Ísey Skyr aan die hoge hoeveelheid proteïnen, is het vetvrij maar heeft het toch die romige textuur? Dat begint bij de basis, want voor het maken van 1 liter skyr, wordt maar liefst 3,5 liter melk gebruikt. Dit is 3,5 keer zoveel als bij het maken van yoghurt. Als eerste wordt de melk gepasteuriseerd. Daarna wordt de melk gecentrifugeerd zodat de melk wordt gescheiden in magere melk en room. Skyr wordt namelijk gemaakt van magere melk en dit zorgt voor het lage vetpercentage. In de volgende stap wordt de melk gefermenteerd door originele IJslandse skyrculturen (ook wel melkzuurbacteriën genoemd) toe te voegen, wat dit product zo uniek maakt. Tot slot, worden de wrongel en de wei van elkaar gescheiden. Dit gebeurt via een uniek proces wat er op gericht is om een dikke substantie te verkrijgen en tegelijkertijd de eiwitten niet verloren te laten. Zo blijft het een hoog eiwitgehalte behouden. Dit proces herhaalt zich totdat de Skyr dik genoeg van structuur is.

Recepten met Skyr

Wist je dat....… Ísey Skyr steeds meer gebruikt wordt als gezond alternatief voor room of crème fraîche? Je kunt het goed gebruiken tijdens het bakken, als dip of in een smoothie!

Deel dit artikel

Cookie-instellingen
Je kunt hieronder de cookie-instelling kiezen en accepteren: