bewust-en-lekker-header

Koken met restjes

#VERSPILLINGSVRIJ

De feestdagen zorgen ieder jaar weer voor een (te) volle koelkast. Na alle kerstbrunches, -lunches, -borrels en -diners blijven er vaak nog flink wat restjes over in de koelkast. Daarom bestempelen wij 3de kerstdag tot ‘restjesdag’. Dé dag om te koken met alle restjes in de koelkast.  Met restjes bedoelen we een product dat je maar voor een deel hebt gebruikt in een maaltijd. Bijvoorbeeld een kwart komkommer of een half pakje verse kruiden. Met kliekjes bedoelen we een left-over van een maaltijd, dus een klein beetje gekookte rijst of een beetje van een ovenschotel. Vier 3e kerstdag verspillingsvrij, (gour)met je restjes! Het gourmetstel hoeft dus nog niet de kast terug in maar mag nog even blijven staan. 

Tips voor restjes 

  • Groenterestjes zijn ideaal om een lekker soepje mee te maken
  • Groenterestjes zijn ook lekker in een salade
  • Maak een omelet met restjes groente, aardappelen en natuurlijk ei. 
  • Roerbak restjes groente en vlees met wat kruiden en voeg eventueel wat rijst, pasta of aardappel toe voor een complete maaltijd
  • Verwerk (over)rijp fruit in een toetje
  • Kaas kun je invriezen, rasp het eventueel en verdeel het in kleine porties

Tips voor kliekjes

  • Laat kliekjes en restjes snel afkoelen, doe ze in goed afsluitbare bakjes en zet in de koelkast of vriezer. Het belangrijkste is: bedenk direct wanneer je het kliekje gaat opeten. Is het ook lekker als lunch of kan je het verwerken tot een nieuw gerecht? Eet kliekjes uit de koelkast binnen 2 dagen op. In de vriezer zijn ze 3 maanden houdbaar. Verhit kliekjes en restjes altijd goed na het ontdooien.
  • Voorkom dat je ziek wordt van kliekjes: verwarm ze door en door om alle bacteriën te doden. Schep het eten ook goed om tijdens het verhitten, ook bij opwarmen in de magnetron. Daardoor wordt het hele gerecht overal even heet.
  • Gooi opnieuw opgewarmde kliekjes weg. Als er alsnog wat van je kliekje overblijft, is het beter om het niet meer op te eten.

3e kerstdag, restjesdag, zorgt er niet alleen voor dat we met elkaar minder voedsel verspillen maar is ook nog eens goed voor je portemonnee én het klimaat. 

Deel dit artikel

Cookie-instellingen
Je kunt hieronder de cookie-instelling kiezen en accepteren: