bewust-en-lekker-header-0

Een gezonde maaltijdsalade

#SALADE

Als je gezond wilt eten, maar even niet zoveel tijd hebt, is een maaltijdsalade snel gemaakt. De restjes kun je prima de volgende dag als lunch meenemen. Maar hoe zorg je ervoor dat je salade een volwaardige maaltijd wordt? Met dit stappenplan is dat heel eenvoudig!


Stap 1: de basis

De basis voor een maaltijdsalade is natuurlijk sla of andere bladgroente. Je kunt voor de klassieke ijsbergsla of kropsla gaan, maar denk ook eens aan veldsla, rucola, rauwe spinazie, postelein of witlof. 


Stap 2: maak het bont

Maak je salade lekker kleurrijk door andere groenten toe te voegen, zoals paprika, tomaat, radijs, komkommer, doperwten, mais, bosui of rode ui. Ook grof geraspte rauwe wortel, rode biet en koolraap smaken heerlijk. Sommige groente moet je wel even voorkoken (zoals sperziebonen of peultjes) of aanbakken in een pan (denk aan aubergine of courgette) voordat je in de salade verwerkt. Fruit, zoals appel, druiven, granaatappelpitjes, sinaasappel of peer, maakt je salade lekker fris en zoet.


Stap 3: vullen

Al die verschillende soorten groente en fruit zijn natuurlijk lekker, maar een maaltijdsalade heeft wat meer vulling nodig om voldoende energie te leveren. Lekkere en gezonde koolhydraatbronnen voor je salade zijn volkorenpasta of zilvervliesrijst, quinoa, gierst, peulvruchten of aardappelblokjes. Kook dit eerst voor en laat het afkoelen voordat je het toevoegt aan je salade. Extra lekker is het als je kikkererwten, kidneybonen of aardappelblokjes nog kort in de oven bakt met een beetje olie en wat kruiden. 


Stap 4: aankleden

Nu is het tijd voor de dressing. Houd het licht en simpel met een beetje plantaardige olie, bijvoorbeeld olijfolie of lijnzaadolie, azijn, witte wijnazijn of balsamicoazijn, limoen- of citroensap, een beetje mosterd en wat peper en zout. Wil je afslanken? Gebruik dan niet te veel olie, omdat je salade anders toch ongemerkt veel meer calorieën bevat dan je zou denken. 

beeld-blog

Stap 5: afmaken


Vervolgens kun je je maaltijdsalade nog afmaken met gezonde eiwitbronnen zoals een handje noten, geroosterde zaden en pitten, huttenkäse, (zijden-)tofu, een gekookt eitje, gerookte zalm of makreel. 


Stap 6: geniet van je zelfgemaakte salade!


Deel dit artikel

Cookie instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies.

Voor meer informatie over het cookiegebruik en het verwerken van gegevens, bekijk ons privacy- en cookiebeleid.