header-bewust-lekker-0-0

Power to the pieper

#AARDAPPEL

Associeer jij de aardappel met een traditionele Hollandse maaltijd met groente en vlees? Of ben je juist met koolhydraten aan het mindere en past de aardappel daarom niet meer in jouw menu? Dan wordt het tijd voor een opfriscursus over de aardappel! Want wist jij dat een aardappel voor 77%(!) gewoon uit water bestaat? En dat het een heel veelzijdig product is?

Aardappelen vallen binnen de groep “brood, graanproducten en aardappelen” van het voedingscentrum, en zijn een koolhydraat-bron. Maar in het buitenland wordt aardappel juist onder de groentegroep geschaard.

Een paar korte weetjes op een rijtje;

  • Aardappelen zijn een bron van vitamine C, welke je niet terugvindt in pasta of rijst.
  • Vezels zijn belangrijk, ze zorgen voor een goede darmwerking en een vol gevoel. Laten aardappels nou net een bron van vezels zijn.
  • Aardappels bevatten per 100 gram; 19 gram koolhydraten, een heel klein beetje eiwit (ongeveer 2%) en bestaan voor het grootste deel uit water (77%).
  • Gekookte rijst of pasta levert ongeveer 140 calorieën per 100 gram, terwijl aardappelen ongeveer 80 calorieën per 100 gram leveren. Dat betekent dus bijna een dubbele portie aardappelen voor hetzelfde aantal calorieën.
  • Aardappels bevatten geen gluten en zijn dus ook zeer geschikt voor mensen met coeliakie.
  • Wil je veganistisch eten? Dan kun je aardappels ook toevoegen aan je dagmenu!
blog-657x328px-wk30

Uit de magnetron.

Aardappelen kunnen op allerlei verschillende manieren bereid worden. Koken of bakken is het meest bekend, maar poffen of stomen is nog veel makkelijker!

Wat dacht je bijvoorbeeld van de magnetron? In de magnetron is een aardappel zo gaar. Prik met een vork een aantal kleine gaatjes in de aardappel en leg deze op een magnetronbestendige schaal. Verwarm deze op vol vermogen ongeveer 8-12 minuten (afhankelijk van de grootte), keer de aardappel wel even om rond de 5 minuten zodat deze gelijkmatig gaar kan worden.

Met de Easy potato stoomzakjes krieltjes ben je nog sneller, want deze kun je in het zakje laten en 8 minuten verwarmen in de magnetron. Bekijk hier de video. Deze zakjes zijn te vinden in de groentekoeling van jouw DEEN filiaal.

Deel dit artikel

Cookie-instellingen
Je kunt hieronder de cookie-instelling kiezen en accepteren: