header-bewust-lekker-0-0

Zelf salades maken

#SALADE

Een salade is snel, makkelijk, lekker en je kunt er eindeloos mee variëren. Voor elk moment van de dag is er wel een geschikte salade. Vegetarisch, met vis of ben jij meer een zoetekauw die er fruit in verwerkt?

Zeker in de eerste weken van het nieuwe jaar letten veel mensen op hun voeding. Na de lekkernijen van de feestdagen worden er weer gezondere keuzes gemaakt. En omdat dit helemaal niet saai hoeft te zijn willen wij even kort stil staan bij de mogelijkheden die er zijn met salades.

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om een kant en klare salade te nemen maar hier zitten vaak een hoop verborgen calorieën verwerkt in de dressing. En misschien bevatten deze salades ingrediënten die je eigenlijk niet zo lekker vindt.

Wanneer je zelf een salade samenstelt heb je dit beter in de hand en kun je gemakkelijk een gezondere variant maken. Bijvoorbeeld met een dressing op basis van yoghurt.

Je kan een salade zo gek maken als je zelf wilt, zo is het bijvoorbeeld heel geschikt als lunch. Gezonde opties om je salade mee aan te vullen zijn:

  • Toevoegen van eiwitten zorgt ervoor dat het een complete maaltijd wordt. Dit kan onder andere met vis zoals tonijn, garnalen of zalm. Vlees/kip/peulvruchten zoals bonen of linzen.
  • Lekker om geitenkaas of andere magere kaassoorten te verwerken. Dit kan in blokjes of snippers, wat net even meer smaak geeft aan de salade.
  • Genoeg rauwkost erbij zoals paprika, komkommer, tomaat en wortels. Ook augurken en mais kunnen prima toegevoegd worden.
  • Door fruit toe te voegen krijg je ook direct extra vitamines binnen. Appel, mango of frambozen zijn zeer geschikt om door een salade te mengen.
  • Voor een extra bite zijn noten of pitten zoals walnoten, pijnboombitten of cashewnoten erg lekker. Deze bevatten vezels waardoor de salade je langer een verzadigd gevoel geeft.
blokjes-blog-620x310px3

Recepten

Kortom genoeg mogelijkheden om zelf een lekkere salade te maken. Ga jij aan de slag met één van de volgende recepten?

Bietensalade met veldsla

Bonte tomatensalade

Groene salade met avocado en kip

Salade met avocado, mango en zalm

Salade met avocado en grapefruit

Mediterrane tonijnsalade

Deel dit artikel

Cookie-instellingen
Je kunt hieronder de cookie-instelling kiezen en accepteren: