bewustenlekker

Margarine met een missie

#NOPALMPLEASE

the-flower-farm-blog-620x310px-2

In gewone margarine, anders dan de margarine van The Flower Farm, zit soms wel 30 tot 40% palmolie. Daarmee is margarine een van de grotere afnemers van palmolie, afkomstig van de oliepalm. The Flower Farm is een margarinemerk met een missie: 'We willen graag de ontbossing, die veroorzaakt wordt door de palmolie-industrie, helpen stoppen door margarine te maken zonder palmolie'. 

Om palmolie te produceren wordt er heel veel regenwoud gekapt om plaats te maken voor oliepalmplantages. Zo is er in de afgelopen 12 jaar meer dan 100 miljoen hectare regenwoud verwoest. Op dit moment is een groot deel van het regenwoud in Indonesië en Maleisië verdwenen. Oprichter Marcel van Wing heeft ooit in Indonesië gewoond en daar de oerwouden nog mee gemaakt zoals ze zouden moeten zijn. Nu is het grootste deel verwoest om plaats te maken voor oliepalmplantages. Dat heeft enorme schadelijke gevolgen voor mens, dier en ecosysteem van de wereld. 

Dit heeft Marcel van Wing zo geraakt dat het zijn persoonlijke missie is geworden om met The Flower Farm te starten. Maar waar begin je? 'In eerste instantie was het een beetje een vrijblijvende gedachte. Als ex-reclameman heb ik natuurlijk wel een passie voor het positioneren van merken. Er ontstaat al vrij snel het idee dat je een margarine met een missie wilt neerzetten. Als je het platslaat: het probleem rond palmolie bespreekbaar maken en ontbossing tegengaan. Dat geeft veel energie, niet alleen bij mezelf, maar ook de mensen om me heen. 

Dus toen ik erover ging praten, kreeg ik veel positieve support.' 

Wist je dat....The Flower Farm afgelopen april haar 1 miljoenste kuipje verkocht? Dat is een enorme mijlpaal want daarmee hebben ze meer dan 40.000 kg palm bespaard en om dit te produceren is normaal gesproken 110.000 m2 plantage nodig. 

Sheaboter 

In shea boter heeft The Flower Farm een duurzaam alternatief gevonden voor palmolie. Shea boter is een plantaardige olie die afkomstig is van de noten van de karité boom. Voor deze boom wordt geen boom gekapt, hij groeit gewoon in het wild op de Afrikaanse savanne. The Flower Farm is gemaakt zonder conserveermiddelen, 100% plantaardig en met alleen maar natuurlijke ingrediënten. 

the-flower-farm-blog-620x310px-3

Maak jij ook het verschil?

Wil jij ook smeren en bakken met de producten van The Flower Farm? Dat kan, want de kuipjes (225 en 375 gram) en fles (vloeibaar) zijn bij ons in het boterschap verkrijgbaar. Meedoen heeft écht effect en is geen druppel op een gloeiende plaat. Want als een gezin van vier mensen een jaar lang palmolievrije margarine gebruikt ten opzichte van margarine met palmolie dan heeft u meer dan 10 kilo palmolie uit de keten bespaard. Daarvoor is meer dan 30 m2 palmolieplantage voor nodig om dat te produceren. Je kunt dus echt het verschil maken. 

Wist je dat.... .. Shea heel veel goede eigenschappen heeft? Zo is het 100 procent plantaardig en heeft het een goede vetsamenstelling. Het maakt de margarine ook lekker van smaak. Maar het belangrijkste argument is dat er voor shea niet wordt ontbost. Voor de shea boom hoeven namelijk geen plantages te worden aangelegd. Hij groeit gewoon in het wild in de vrije natuur op de Afrikaanse savanne. 

the-flower-farm-blog-620x310px-1

Koken met The Flower Farm

Natuurlijk kun je alle recepten waar boter in moet maken met The Flower Farm, maar we geven je graag een paar lekkere tips:

Deel dit artikel

Cookie-instellingen
Je kunt hieronder de cookie-instelling kiezen en accepteren: