bewust-en-lekker-header

3 makkelijke vegan recepten

Wist je dat je door één dag geen vlees te eten tot maar liefst 1500 liter water bespaart? Toch is de drempel om vegetarisch of veganistisch te gaan leven vaak nog erg hoog. Is het dan écht zo moeilijk om vlees uit je dagelijkse voedingspatroon weg te werken? Absoluut niet! Hieronder vind je een aantal zeer smakelijke, maar ook erg makkelijke veganistische recepter. Zo loop je de nodige voedingstoffen niet meer, maar draag je wel een steentje bij aan een beter klimaat. 

Ga je je balletje of lapje tóch missen? Dan liggen er genoeg vegetarische én veganistische alternatieven in het schap 😉

Kip Kerrie

Ja! Je leest het goed, dit recept is niet te onderscheiden het ‘echte’ rijstgerecht met malse kipblokjes en de lichtzoete, kruidige saus. 

Ingrediënten:

  • 200 gram rijst
  • 1 grote ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rode paprika
  • 2 eetlepels plantaardige margarine/boter
  • 200 gram tuinerwten (diepvries)
  • 3 tl kerriepoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • 250 ml kokosmelk
  • 200 gr plantaardige kipstukjes of 250 gr jackfruit

Kook de rijst volgens de bereidingswijze op de verpakking. Snipper de ui, snijd de paprika in blokjes en hak de knoflook fijn. Giet een scheutje vloeibare Becel Original in een pan. Gebruik wel de vloeibare margarine van de Becel, omdat deze 100% plantaardig is.

Bak de stukjes 'kip' tot ze een beetje bruin zijn. Voeg vervolgens de kruiden, paprika, ui, knoflook en doperwten toe. In plaats van een vleesvervanger kan je ook een blikje jackfruit gebruiken. Vergeet niet de jackfruit af te spoelen voordat je hem in de pan doet. De eenvoudigste manier om dit te doen is door de jackfruit in een vergiet te doen en vervolgens onder de kraan te leggen. U kunt de jackfruit ook uit elkaar trekken met twee vorken.

Bak dit ongeveer 5 minuten en voeg dan de kokosmelk toe. Laat dit ongeveer 10 minuten sudderen, zodat de saus kan worden ingedikt.

Serveer de rijst met de kipkerriesaus en werk het gerecht af met wat verse peterselie.

Courgetti bolognaise met linzen 

Als je niet aan je gezin of je gasten vertelt dat dit recept geen vlees bevat, zal hoogstwaarschijnlijk niemand het doorhebben. De structuur van de linzen heeft namelijk wel wat weg van rul gebakken gehakt en ook de smaak past zich goed aan aan de kruiden in de saus. Courgetti is een supergezond, koolhydraatarm alternatief voor spaghetti zoals je gewend bent. Je kunt het gemakkelijk zelf maken met een spiralizer, maar courgette pasta is ook kant en klaar te koop bij DEEN. 

Ingrediënten:

  • 400 gram courgette pasta
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 150 gram linzen uit blik
  • 400 gram tomatenblokjes
  • 250 ml gezeefde tomaten
  • 125 gram geschrapte wortels
  • 2 tl oregano
  • 1 tl tijm
  • halve tl chilipoeder
  • snuf zout en peper

Begin met het maken van de saus. Hak een ui, rasp de wortel en hak de knoflook fijn. Giet een scheutje olie in een koekenpan en fruit de ui. Voeg na ongeveer 3 minuten de knoflook en geraspte wortel toe.

Voeg na 2 minuten de tomatenblokjes, gezeefde tomaten en linzen en de kruiden toe. Breng de saus zachtjes aan de kook en laat ongeveer 10 minuten sudderen. Voeg vervolgens de courgettepasta toe en laat het geheel ongeveer 5-10 minuten sudderen. Als de saus te dik is, voeg dan tijdens het sudderen een beetje water toe. Is de saus aan de dunne kant? Dan kun je hem gemakkelijk binden met een beetje maïzena. 

Pompoen-zoete aardappelsoep

Met soep zit je altijd goed. De combinatie van pompoen en zoete aardappel maken deze soep tot een hartverwarmend geheel. Het zijn echte herfstgroenten, maar buiten het seizoen is dit recept ook heerlijk voor een druilerige avond. Simpel, snel & supergoed voor jou en het milieu! 

Ingrediënten: 

  • 2 zoete aardappels
  • 300 gram pompoenblokjes
  • 1 ui
  • 1 tl kerrie
  • 1 tl paprikapoeder
  • Kwart tl chilipoeder
  • 750 ml groentebouillon
  • 200 ml kokosmelk
  • snufje zout en peper naar smaak

Schil de zoete aardappelen en snijd ze in blokjes. Hak de ui fijn. Giet een scheutje olie in een soeppan en fruit de ui. Voeg na 2-3 minuten de kruiden toe en bak ze 1 minuut. Voeg vervolgens de aardappelblokjes, pompoenblokjes, bouillon, kokosmelk en een snufje zout en peper toe. Breng de soep aan de kook. Laat de soep ongeveer 20 minuten sudderen en pureer de soep vervolgens met een staafmixer. Eindig met een beetje (verse) peterselie.

Deel dit artikel

Cookie instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies.

Voor meer informatie over het cookiegebruik en het verwerken van gegevens, bekijk ons privacy- en cookiebeleid.