header-bewust-lekker-0-0

Zomerse nectarines

#NECTARINES

De zomer is nu officieel begonnen, en dat betekent dat we weer kunnen genieten van heel veel heerlijk zoet zomerfruit! De heerlijk zoete nectarine is een van de vele soorten die voorlopig weer volop verkrijgbaar zijn.

De nectarine heeft een gladde schil en is ontstaan als mutatie van de perzik, en valt daardoor onder de groep steenvruchten. Deze soorten bevatten binnenin het vruchtvlees een harde pit. Andere soorten steenvruchten zijn kersen, pruimen, abrikozen & mango. Wist jij het volgende allemaal al over deze gezonde zoete snack?

- Rijpe nectarines geven iets mee wanneer je hier zachtjes op drukt. Je kunt ze net als een appel, afhappen of eten zonder schil. Wanneer ze rijp zijn, zal het velletje gemakkelijk loslaten.

- Je kunt nectarines het best op een koele plek (tussen de 10-15 °C) bewaren, hier zullen ze langzaamaan verder rijpen. Om het rijpingsproces te vertragen, kun je de nectarines in de koelkast bewaren. Houdt er wel rekening mee dat de koude temperatuur een negatieve uitwerking heeft op de smaak & aroma van de nectarines.

- Naast het verwerken van nectarine in je bakje yoghurt bij het ontbijt en een fruitsalade kun je deze vrucht ook goed verwerken in hartige gerechten zoals salades.

- Er bestaan verschillende rassen nectarines waardoor je soms een nectarine met geel, maar soms ook met wittig vruchtvlees zult treffen. Ze zijn allebei heel erg lekker!

- Een nectarine bevat veel antioxidanten, vitamine C en luteïne. Dat laatste stofje reguleert de vruchtbaarheid van de vrouw en is een belangrijke bouwstof voor de ogen.

- Als je de nectarine geschild hebt, zul je merken dat deze snel bruin kan verkleuren. Deze verkleuring heeft geen gevolgen voor de voedingswaarden maar ziet er niet zo fris uit. Je kunt dit tegengaan door het vruchtvlees kort in water met azijn de dopen. Je zal merken dat de bruinverkleuring iets trager optreedt, omdat de enzymreactie wordt tegen gegaan. Maar heel eerlijk? De nectarine eet je natuurlijk het liefst supervers en net geschild! Dan zijn ze het allerlekkerst.

blog-657x328px-nectarines

Wat ga jij maken met nectarines?

Speciaal voor de aankomende zomerse dagen hebben we een aantal heerlijke recepttips voor je. Wat ga jij maken? Ga je voor zoet, of toch liever voor hartig? In ieder geval: Eet smakelijk! Dat lukt zeker met deze recepten:

Sorbetijs nectarine bosvruchtenthee

Spicyfruitsmoothie

Oranje fruitsalade met parmaham

Krokante kipfingers met nectarinesalsa

Wentelteefjes met gegrilde nectarines

Kruidige couscous met vers fruit en kip

Deel dit artikel

Cookie-instellingen
Je kunt hieronder de cookie-instelling kiezen en accepteren: