actueel-bloemen-en-planten-header-1260x290px-2-0

De tuin in april

#TUINIEREN

Welke plantjes kun je planten in april?

De tijd van nieuw leven en kleur in de tuin is eindelijk weer aangebroken. De planten zijn in volle bloei en de tuin ruikt weer fris naar de lente. De natuur maakt weer gebruik van de langere dagen. De vogels maken nestjes en veel dieren worden weer wakker na een lange winterslaap. Kortom, het seizoen is weer begonnen en er is genoeg werk te doen. Ben jij al begonnen met het planten van gezellige nieuwe plantjes?

Heb jij in de winter je niet winterharde planten, terrasfruitbomen en bomen binnen staan? Laat deze dan de aankomende periode aan de kou wennen. Je kunt dit doen door ze regelmatig buiten te zetten en ze daarna ‘s nachts weer binnen te halen. Deze boompjes verdragen liever geen vrieskou dus je moet nog erg voorzichtig zijn.

Heb je geen heesters of rozen geplant in het najaar en wil je deze toch graag in de tuin? Dan is het nu mogelijk om ze alsnog te planten. De rozen zullen deze zomer al volop bloeien, heerlijk geurend en met de mooiste bloemen.

April is een mooie maand om de beplanting goed te bemesten, planten nemen de voedingsstoffen nu optimaal op.

In bakken met glasplaatje of kamer kasjes kun je eenjarige, tweejarige of vaste planten voor zaaien. Als je dit al in maart hebt gedaan, dan is het nu tijd om de jonge plantjes voorzichtig te verpotten. Wil je de plantjes straks buiten zetten? Zorg dan dat je bij het verpotten voor een pot met gat of gaten kiest. Zo kan het plantje regenwater zelfstandig kwijt en 'verdrinkt' deze niet. En last but not least: Niet vergeten genoeg water te geven na het verpotten, de kwetsbare plantjes hebben het hard nodig.


Welke plantjes moet je snoeien in april?

Heb jij veel vaste planten en sierheesters in de tuin? Dan is het nu de tijd om ze te snoeien. Veel sierheesters moeten in maart en april gesnoeid worden, net als alle zomerbloeiers waarvan de hoofdbloei na 1 juli valt.

Er zijn echter zo veel zomerbloeiers welke allemaal op zeer veel verschillende manieren gesnoeid dienen te worden dat wij in dit artikel een paar grote soorten uitlichten.

Het snoeien van zomerbloeiers

Er zijn verschillende zomerbloeiers die je in april kunt, of eigenlijk moet, snoeien. De Vlinderstruik is er een van. Deze kun je heel diep insnoeien. Alle twijgen en takken kun je insnoeien want elke scheut die in het voorjaar en voorzomer gevormd wordt kan later in het jaar prachtig bloeien. Eigenlijk groeit er dus een nieuwe Vlinderstruik op het zogenaamde jonge hout, de scheuten.

Hypericum (Hertshooi), Spiraea Bumalda (Spierstruik) en Potentilla (Ganzerik) zijn voorbeelden van struiken die je nu op 10 cm. boven de grond worden afgeknipt.

Bij de pluimhortensia (Hydrangea paniculata) snoei je de dikke twijgen diep in en worden dunne twijgen helemaal verwijderd. De Annabelle hortensia (Hydrangea arborea) kan ieder jaar tot 20 cm boven de grond worden afgeknipt. De boerenhortensia (Hydrangea macrophylla) de hortensia met de bolle bloeiwijze is een uitzondering onder de hortensia’s. Haal bij de boerenhortensia ieder jaar slechts een derde van de oudste takken weg. De oude bloemen aan de overgebleven takken verwijder je pas laat in het voorjaar. Zo beschermen ze nieuwe, uitlopende scheuten tegen de vorst.

Het snoeien van (half)heesters

Er zijn heesters die in eerste instantie misschien voor een vaste plant aangezien worden, maar zich gedragen als heesters. We noemen dit de zogenaamde halfheesters. Veel kruiden uit het Middellandse-Zeegebied behoren tot deze groep. Ze hebben een gemeenschappelijk kenmerk: ze zijn bladhoudend in de winter. Bij halfheesters maken we onderscheid tussen voorjaars- en zomerbloeiende halfheesters.

Voorbeelden hiervan zijn de Santolina, Hebe, Lavendel, Calluna, Thijm en Helianthemum. Gezellig geurige bloeiers die je tuin heerlijk opfleuren!

De zomerbloeiers moeten nu gesnoeid worden. De takken worden ingekort op zo’n manier, dat onder de plaats waar je ze knipt nog wat groen, of een aanhechting van groen blijf zitten. Het groen dat blijft zitten, is een soort saptrekker voor de tak waarop dat groen zit. Het zorgt ervoor dat ook op het kale gedeelte eronder weer opnieuw ogen uitlopen, zodat de plant tot onder aan toe goed met nieuw groen gevuld blijft en niet, als het ware, op steeds hogere kale poten blijft staan. Knip je door het kale hout – zit er dus onder de plaats waar je knipt geen groen meer – dan loopt de plant niet meer uit en sterft af.

Klimplanten snoeien in april

De Clematis, Passiflora (Passiebloem), Poluygonum (bruidsluier) en de kamperfolie bloeien allen na juli. In het voorjaar kun je deze planten diep insnoeien. Je laat nog ongeveer 30 cm. hout staan. Op deze manier kun je verder in het jaar heerlijk genieten van deze prachtige bloeiers.


Het perfecte gazon in april

De tijd van nieuw leven en kleur in de tuin is eindelijk weer aangebroken. De planten zijn in volle bloei en de tuin ruikt weer fris naar de lente. De natuur maakt weer gebruik van de langere dagen. De vogels maken nestjes en veel dieren worden weer wakker na een lange winterslaap. Kortom, het seizoen is weer begonnen!

Wil jij een prachtig gazon? Controleer het gras dan in april op kale of zieke plekken. Steek voor een snel resultaat de rotte of lelijke plek in een vierkant uit en leg in het ontstane gat een op maat gesneden plag gras. Ook kun je gelijk de plekken met grof gras verwijderen en opnieuw inzaaien.

Je kunt in april ook het gazon weer maaien. Niet alle grassoorten groeien echter even snel wat tot gevolg heeft dat het gazon er na de winter vaak wat hobbelig uit kan zien met een kleurverschil in de kleuren groen. Maai vanaf nu daarom in ieder geval elke maand het gras.

In de periode van maart t/m september kun je het gazon het beste minimaal drie keer bemesten om het gezond te houden. Weet je niet zeker welke mest je het beste kunt gebruiken? Vraag dan om advies in het tuincentrum, zij kunnen je de juiste soort mest adviseren.

Heb je klinkers langs de rand van het gazon? Loop dan met een snoeischaar of kantknipper langs en knip al het gras dat over de klinkers groeit af. Zo ziet het gazon er weer strak uit. Als je met de machine gaat maaien kun je vaak ook gemakkelijk even over de randjes heen. Dat scheelt je weer gras afsteken!

Deel dit artikel

Cookie-instellingen
Je kunt hieronder de cookie-instelling kiezen en accepteren: