actueel-bloemen-en-planten-header-1260x290px-2-0

De tuin in augustus

#TUINIEREN

Hoewel augustus vaak een warme maand is, neemt de groei en bloei van de meeste planten in deze maand al langzamerhand af. Geniet daarom juist nu nog extra van de laatste zomerdagen van de tuin. Als je nog op vakantie gaat is het belangrijk om nog wat extra aandacht aan je tuin te geven voor je vertrekt. Dan weet je zeker dat je ook na je vakantie nog van een mooie tuin kunt genieten.

Leuke tip om dieren in de tuin te verwelkomen: Ververs dagelijks het water in het vogelbadje en verplaats het bad naar de grond. Tijdens droge perioden drinken behalve vogels ook de egels graag een slokje mee!

Het gazon in augustus

Maai het gras regelmatig en stel daarbij de messen af op het weer. Tijdens warme en droge dagen kun je het gras beter wat langer houden. Door de messen wat hoger af te stellen voorkom je verbranding van het gazon. Tijdens warme dagen kun je beter tot de avond valt wachten met maaien, dit is beter voor het gras. Zo voorkom je verbranding van het gras door de zon. Door ook pas ’s avonds te sproeien zorg je ervoor dat het water niet te snel verdampt en het gazon niet verschroeit Het is overigens beter om eens per week een aantal uren te sproeien dan dagelijks een kwartier. Verwen deze maand een keer het gazon met wat mest. Dit kun je het beste doen wanneer er regen is voorspeld, zodat de voeding goed in kan trekken.

Beplanting in augustus

Verwijder uitgebloeide bloemen zodat de planten geen energie hoeven te steken in het aanmaken van zaden. Zo kun je langer genieten van een bloeiende border.

Zonnebloemen groeien hard en hebben deze maand regelmatig water en plantenvoeding nodig. Bind grote zonnebloemen op tijd aan stokken, zo kunnen ze niet omwaaien. Snijd de uitgebloeide bloemen van de zonnebloem af en leg ze op een plaats waar ze goed kunnen drogen. Je kunt de pitten dan later voeren aan de vogels of de zaden bewaren voor het volgende jaar.

Begin deze maand met het stekken van kuipplanten. Neem krachtige kopstekken van zo’n 10 cm en verwijder de bloemen. Haal daarna de onderste bladeren weg en snijd de stek onderaan schuin af met een schoon mes. Plaats de stek in een potje met aarde en geef regelmatig water.

Oogst tevens de zaden van uitgebloeide bloemen en laat de zaden enkele dagen drogen op een plek in de schaduw. Bewaar de zaden op een donkere en droge plek in huis.

Snoeien in augustus

Je kunt de coniferenhaag deze maand het beste twee keer snoeien. Zorg er tijdens het snoeien voor dat de haag aan de bovenzijde smaller wordt, zo kan er nog voldoende licht vallen op de onderste takken. Snoei de bessen- en bramenstruiken na de oogst. Alle takken die het afgelopen jaar vrucht hebben gedragen mogen teruggesnoeid worden tot op de grond.

Knip de grotere en minder mooie takken van de uitgebloeide Escallonia deze maand af tot zo’n vijf cm boven de grond. Vanaf eind augustus kun je de uitgebloeide bloemaren van de lavendel afsnoeien. Houdt wel voldoende groen over, zodat de struik goed de winter door kan. In de praktijk betekent dit vaak dat je ongeveer 1/3 wegsnoeit. Tevens is het goed om alle uitgebloeide rozen af te knippen, dan komt er weer ruimte voor nieuwe knoppen.

blog-657x328px-wk32

De vijver in augustus

Het is vaak warm in augustus en dan heeft je vijver iets meer aandacht nodig. Mocht je last hebben van snel verdampend water in de vijver, schaf dan wat hoge waterplanten aan om de vijver meer schaduw te bieden. Vul daarnaast de vijver regelmatig bij met leidingwater of water uit de regenton.

Jonge reigers zijn net uitgevlogen en moeten nu zelf voor voedsel zorgen. Jouw vijver is daarbij een makkelijk doelwit. Bescherm je vijvervissen daarom goed! Vooral in de vroege ochtend en in de avondschemering zijn ze erg actief. Span bijvoorbeeld een net over de vijver om je vissen te beschermen of vraag in het tuincentrum naar speciale reigerverjagers.

Als het water in de vijver troebel is kan het zijn dat er niet voldoende zuurstofplanten aanwezig zijn. Ook het toevoegen van watervlooien kan voor een snel zuurstof verhogend resultaat zorgen.

Deel dit artikel

Cookie-instellingen
Je kunt hieronder de cookie-instelling kiezen en accepteren: