actueel-bloemen-en-planten-header-1260x290px-2-0

De tuinieren gids

#TUINIEREN

Deze blog is bedoeld om je te helpen het beste te halen uit jouw mooie tuin. Tuinieren kan een uitdaging zijn. Hoe goed je ook buiten bent, er zijn altijd nieuwe technieken om te leren en fouten die je kunt vermijden. Van het voorbereiden van de bovenste grondlaag tot slim planten, hier lees je de tips om jouw tuin in de best mogelijke conditie te laten verkeren.

Denken dat je geen bloembedden hoeft voor te bereiden

Dat de grond zacht is in de lente bij het voorbereiden van de bloembedden, betekent niet dat je alleen kleine gaten in de aarde hoeft te maken om de zaadjes in te planten. De vochtige bovenlaag zal snel verharden zodra de droge maanden komen waardoor wortels niet diep genoeg kunnen wortelen om bloemen sterk te laten groeien. Zorg ervoor dat je diep genoeg graaft en zorg voor een laag compost om de grond voor te bereiden zodat wortels een weg vinden om aan voedingsstoffen te komen.

Niet denken aan hoeveel zon planten nodig hebben

Als je wat nieuwe, mooie planten hebt gehad en je bent klaar om ze te zien bloeien, maak dan niet de fout die veel mensen maken: het zonlicht vergeten. Je tuin krijgt waarschijnlijk verschillende hoeveelheden zonlicht op verschillende plekken.

Ons advies is om simpelweg eraan te denken hoe belangrijk het voor de plant is om genoeg zonlicht te krijgen. Planten die minder zonlicht nodig hebben kun je planten op plekken met meer schaduw, zoals onder een boom of naast de schutting.

Planten buiten het seizoen

Om verder te gaan over het planten, vergeet niet dat verschillende planten verschillende seizoenen kennen en dat zij beter geschikt zijn voor bepaalde tijden van het jaar. Seizoenen spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van bloemen en planten. Als je bijvoorbeeld te vroeg zaadjes plant, dan kunnen zij last hebben van de vorst. Een speciaal advies voor het kweken van groenten: het is essentieel dat je ze kweekt in het juiste deel van het seizoen. Eetbare planten zijn zeer afhankelijk van de tijd van het jaar als ze niet gekweekt worden in een kas.

Niet snoeien

Een ander veelgemaakte fout die je moet proberen te vermijden is het niet op tijd snoeien van struiken en bomen. Nieuwe tuinders vergeten dit vaak. Sommige fruit- en bessenstruiken hebben veel zorg en aandacht nodig, het is belangrijk om te weten hoeveel je er precies af mag snoeien. Snoeien is net als planten seizoensgebonden, vergeet je dus niet te verdiepen in de planten die in jouw tuin staan. Wil je de bloei stimuleren? Door dode eindjes te verwijderen sta je de plantjes het begin van nieuw leven toe.

Te veel onkruidverwijderaars

Wees niet te gek met het gebruik van onkruidverwijderaars. Niemand wil onkruid in de tuin, maar het is een fabeltje dat het preventief helpt. Als je denkt dat sprayen noodzakelijk is, zorg er dan voor dat je het doet wanneer er geen wind is. Gebruik ook geen chemicaliën wanneer regen is voorspelt, aangezien het dan via het water zich verspreidt door de tuin. Zonnige, droge dagen zijn de beste om te sprayen.

dec18004-gardena-blog-beelden-657x328px4

Overbewatering

Je hebt ons waarschijnlijk niet nodig om te weten dat overbewatering één van de meest gemaakte fouten is. Het is zo gemakkelijk om te doen. Enthousiaste nieuwe tuinierders zijn vaak zo blij om te bewateren, dat dit zorgt voor verdronken planten en moerasachtige aarde. Leer je tuin kennen. Hoe hoog is het water level? Welke gebieden behouden meer vocht? Sommige stukken grond lijken van bovenaf kurkdroog, maar kunnen onder het oppervlak grote hoeveelheden water vasthouden. Leer de lagen van jouw bodem goed kennen en begrijpen.

dec18004-gardena-blog-beelden-657x328px3

Vergeten dat de tuin een ecosysteem is

Misschien wel de grootste fout waar we je graag voor willen behoeden, is het vergeten dat een tuin ecologisch in balans moet zijn. Je kunt dit gemakkelijk voorkomen door de ruimte een fijn thuis te maken voor vriendelijke, helpende gasten. Alle tuinen hebben bijen en bestuivers nodig en het uitroeien van hen is schadelijk voor de tuin en voor deze beestjes. Als je denkt dat je pesticiden moet gebruiken, zorg dan dat ze vriendelijk zijn voor bijen en bestuivers en dat ze geen invloed hebben op hun leefomgeving.

Het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat planten goed presteren, maar niet zo goed dat het nadelig is voor al het andere wat daar groeit. Sommige tropische planten kunnen je bijvoorbeeld verrassen doordat zij zo snel groeien dat zij de ruimte innemen van kleinere of langzaam groeiende soorten. Probeer te denken hoe verschillende planten en dieren in de tuin samen komen.

Balans is alles!

Deel dit artikel

Cookie-instellingen
Je kunt hieronder de cookie-instelling kiezen en accepteren: