actueel-bloemen-en-planten2-header-1260x290px-2

Fairtrade kerststerren

#KERSTSTER

Bij Fairtrade producten denk je waarschijnlijk eerst aan koffie en chocolade, maar wist je dat de kerststerren van DEEN ook Fairtrade zijn? Ze komen van de bloemenkwekerij Wagagai in Uganda. Bij deze kwekerij werken ongeveer 2100 mensen. Sinds 2016 is Wagagai Fairtrade gecertificeerd. De kerststerren worden bij Wagagai gekweekt en vervolgens half juli als kleine stekjes naar Nederland vervoerd. Hier worden ze bij de Stadsweiden in Harderwijk opgekweekt tot volwaardige kerststerren, die je vanaf eind november/begin december bij DEEN kunt kopen.


Kwekerij de Stadsweiden is begin jaren ‘60 opgericht door de tweelingbroers Jan en Johan van Straaten. Het bedrijf is inmiddels over op de volgende generatie van de familie, maar nog steeds staan Jan en Johan (80 jaar) iedere ochtend om 07.00 uur in de kassen. Enkele jaren geleden is het bedrijf uit maatschappelijk oogpunt gestart met het verkopen van Fairtrade kerststerren. In eerste instantie was er geen interesse in de markt, maar nu kwam DEEN zelf met de vraag. De kerststerren van DEEN zijn daarin uniek. Daarbij betreft het geen retailproduct uit de snelle kweek, zoals Jan dat omschrijft, maar een mooie volle plant, die rustig opgekweekt wordt, zodat u er langer van kunt genieten! Zo heeft u een prachtige plant en draagt de kwekerij ook indirect bij aan betere omstandigheden voor de medewerkers in Uganda.


Wat betekent dit voor de mensen in Uganda?

De Fairtrade kerstster die je bij DEEN koopt, komt van de bloemenkwekerij Wagagai in Uganda. Wagagai besteedt veel aandacht aan goede arbeidsomstandigheden. Mede dankzij de Fairtrade premie die de kwekerij ontvangt per verkochte Fairtrade kerstster kan Wagagai investeren in gemeenschapsprojecten zoals een crèche, een gezondheidscentrum en sportfaciliteiten. Hier profiteren niet alleen de medewerkers van hun maar ook hun gezinnen en de rest van de gemeenschap.


Fairtrade is onder andere met Wagagai een nieuw project gestart. Van elke verkochte Fairtrade Kerstster gaat een klein bedrag in een speciaal loonfonds. Daardoor kunnen de medewerkers aan het eind van het jaar extra salaris uitbetaald krijgen. Dit extra inkomen is hard nodig om de levenskwaliteit van de medewerkers te verhogen. Zo kunnen zij bijvoorbeeld het schoolgeld van hun kinderen betalen of huisraad kopen. Het uiteindelijke doel van het project is om tot een leefbaar loon voor de medewerkers te komen.


Hoe meer Fairtrade kerststerren verkocht worden, des te meer geld er bij de arbeiders en hun gezinnen terechtkomt. En als jij deze planten koopt, help je deze mooie kerstboodschap te verspreiden onder iedereen die waarde hecht aan een eerlijke wereld.Wat is Fairtrade?

Fairtrade is zowel een keurmerk als een wereldwijde beweging. Bij Fairtrade staat het welzijn van mensen in ontwikkelingslanden voorop. Via betere handelsvoorwaarden werken de boeren en arbeiders aan verbetering van hun leefomstandigheden en bescherming van het milieu. Voor Fairtrade producten geldt een minimumprijs dat als vangnet dient bij lage wereldmarktprijzen. Daarbovenop krijgen boeren- en arbeidersorganisaties een ontwikkelingspremie die ze naar eigen inzicht besteden, zoals aan scholing, medische zorg of huisvesting. Fairtrade’s strenge voorwaarden worden onafhankelijk gecontroleerd. Dankzij jouw keuze voor Fairtrade producten, kunnen boeren en arbeiders aan een beter leven werken. www.maxhavelaar.nl


Inspiratie voor decoratie?

Op Pinterest hebben we een verzamelbord gemaakt met leuke styling tips. Klik hier om dit te bekijken. Je hoeft zelf geen account te hebben om het bord te kunnen zien!

Deel dit artikel

Cookie-instellingen
Je kunt hieronder de cookie-instelling kiezen en accepteren: