actueel-bloemen-en-planten-header-1260x290px-2-0

Taken in de tuin

#TUINIEREN

aken in de tuin: sommige mensen houden van ze en anderen hebben er een hekel aan. Als jij valt in de laatste categorie, of als je simpelweg geen tijd hebt om de taken uit te voeren, wees dan niet bang. Hier zijn tips om het werk lichter te maken of zelfs helemaal te elimineren.

Wanneer Gardena mensen in Nederland vroeg aan welke taken in de tuin zij het meest een hekel hebben, kwam niet verrassend onkruid trekken als eerste naar voren. Veel mensen besteden heel veel tijd op handen en knieën, gravend in de viezigheid.

Hier is het goede nieuws: er zijn al manieren om het verwijderen van onkruid minder zwaar te maken. Sommige van de minder populaire tuin takenkunnen zelfs volledig geëlimineerd worden. Vertel mij meer, zeg je? Lees dan verder.

De meest gehate tuin taak: onkruid verwijderen

De beste manier om onkruid verwijderen te stoppen is om ervoor te zorgen dat het niet meer groeit. Leg een laag (ongeveer 3 centimeter) van bijvoorbeeld schors of houtschaaf op de bodem van de bloembedden. Dit voorkomt het ontkiemen van onkruidzaden. Het helpt bovendien om vocht te behouden voor de planten en het zal werken als kunstmest als het hout langzaam ontbindt.

Bladeren, gemaaid gras of stro kunnen ook gebruikt worden als onkruidbeschermende deklaag, maar gebruik ertussen wel een laag van kranten of karton. Als je een pad hebt, probeert dan rotszout of onkruidverwijderaar in leemtes te doen om te voorkomen dat onkruid erdoor groeit.

Als deze taak in de tuin echt drastische vormen begint aan te nemen, kun je landscape fabric (verkrijgbaar bij tuincentra, DHZ winkels of online) proberen. Hiermee kunnen lucht, water en voedingsstoffen de bodem bereiken, maar wordt voorkomen dat zonlicht ongewenst onkruid bereikt. Maak simpelweg gaten in het materiaal waar planten groeien, leg het neer en bedek het met een deklaag van ongeveer 3 cm.

Gazonverzorging

De meest voor de hand liggende manier om gazonverzorging te vermijden, is door er geen te hebben. Als je daardoor beelden krijgt van saaie patio's of de radioactieve groene kleur van kunstgras, dan is het goed om te weten dat er aantrekkelijkere opties zijn. Een aantal permanente vervangingen als leisteen en grind kunnen gecombineerd worden voor een veelzijdige ruimte.

Natuurlijk is niets zo mooi als een echt gazon, dus als je het budget hebt kun je een professional inhuren om deze taak voor je uit te voeren.

Lijkt je dat op lange termijn toch iets te duur? Investeer dan in een robotmaaier (bijvoorbeeld die van Gardena). Deze maait je gazon terwijl jij iets anders met je tijd doet.

dec18004-gardena-blog-beelden-657x328px

Heg snoeien

Een manier om tijd te besparen aan deze eentonige taak in de tuin is om een te heg te planten die weinig onderhoud nodig heeft. Copper Beach en Red Robin kunnen beiden in de zomer of vroege herfst onder controle worden gehouden met slechts een jaarlijkse snoeibeurt.

Als zelfs een keer per jaar klinkt als veel werk, dan zou de Thuja Emerald de perfecte heg voor jou kunnen zijn. Deze houdt zijn kegelvorm zodat deze nooit gesnoeid hoeft te worden.

dec18004-gardena-blog-beelden-657x328px2

Bladeren opruimen

Als de herfst begint, zal de tuin snel gevuld worden met bladeren. Als dit gebeurt is het een flinke opgave om de tuin weer helemaal schoon en netjes te krijgen.

Er is echter een mooie oplossing. In plaats van bladeren weg te gooien, kan je ze ook bij elkaar harken of blazen en als een natuurlijke mulch(afdek)laag voor de planten gebruiken tijdens de winter. Ze zullen ook de voedingsstoffen voor de bodem verbeteren als ze geleidelijk afbreken.

Bewateren

Er is geen manier om eraan te ontkomen - planten hebben water nodig. De mate waarin ze het nodig hebben, kan echter variëren van iedere dag tot bijna nooit. Zonnebloemen en lavendel hebben bijvoorbeeld vrijwel nooit water nodig. Voeg een mulchlaag toe op de bodem en je zou de tuinslang weg kunnen gooien.

Als je deze tuintaak helemaal wilt elimineren, dan heb je geluk. Er zijn een aantal automatische bewatersystemen beschikbaar (o.a. van Gardena).

Valt er een last van je schouders? Met deze gemakkelijke oplossing kan tuinieren weer plezierig worden in plaats van een lastige taak.

Deel dit artikel

Cookie-instellingen
Je kunt hieronder de cookie-instelling kiezen en accepteren: