actueel-bloemen-en-planten-header-1260x290px-2-0

De tuin in juni

#TUINIEREN

De zon schijnt en de lucht is stralend blauw (tenminste, dat hopen we!), de maand juni is begonnen! De vogels en insecten zijn overal te horen en de geuren van allerlei planten hangen heerlijk in de lucht.

Niets is fijner dan tijdens een zwoele avond te genieten met een hapje en een drankje in je eigen, goed onderhouden, tuin.

Het gazon in juni

Qua onderhoud van het gazon in juni kun je het gras 1 à 2 keer per week maaien, afhankelijk van het weer en de groei. Tijdens droge periodes is het beter minder vaak te maaien en het gras niet te kort te houden. Om uitdroging tegen te gaan is het beter tot ‘s avonds te wachten met maaien.

Als je niet eerder in het seizoen tijd gehad hebt om het gazon aan te pakken, doe dat dan deze maand. Verwijder rotte plekken of plekken met grof gras uit het gazon en zaai deze opnieuw in. Voor snel resultaat kun je op maat gesneden graszoden leggen.

Voorkom vastlopende wielen van de handgrasmaaier door de machine na gebruik altijd direct schoon te maken. Verder controleer je de hele maaimachine zo nu en dan goed.

Beplanting in juni

Alle één- en tweejarigen kunnen nu uitgezaaid worden. Geef ze deze maand een definitieve plaats in de tuin of border. De op pot gekweekte canna’s en lelies moeten nu echt de grond in. Ze kunnen uiteraard ook verder in potten uitgroeien, bijvoorbeeld op het balkon of op een terras. In potten hebben ze wel wat meer water nodig dan in ‘het wild’.

Bij aanhoudend mooi weer hebben de borders en alle andere beplanting veel besproeiing nodig. Eenmaal per week enkele uren sproeien werkt beter dan dagelijks een kwartier.

Maar denk niet alleen aan de beplanting buitenshuis. Als de temperatuur buiten oploopt hebben de kamerplanten ook meer water nodig. Een regenachtige dag in juni is ideaal om binnenplanten even buiten te zetten. Het is dan niet te koud, de plant frist er lekker van op en het blad is na de bui weer helemaal stofvrij.

Snoeien in juni

Wanneer je in het najaar geen rozen of heesters hebt kunnen planten, kunnen deze nu alsnog geplant worden. Rozen zullen zelfs deze zomer al volop bloeien.

Snoeien van de Buxus mag in juni. Om uitdroging en verbranding van de bladeren te voorkomen kun je dit het beste op een bewolkte dag doen. Zet een buxus in pot deze dagen bij voorkeur dan ook op een schaduwrijke plaats in de tuin.

Beplanting krijgt na de langste dag, 21 juni, een nieuwe groei-impuls. Zorg er daarom voor dat heesters en hagen nog voor deze periode teruggesnoeid worden, zodat ze daarna weer mooi uit kunnen lopen. Vergeet tijdens de warme dagen niet om ook de hagen voldoende water te geven. Ze hebben het nodig!

Haal het onkruid regelmatig weg. Wees alleen niet al te rigoureus met het wieden want zaailingen van vorig jaar zijn ondertussen ook tevoorschijn gekomen en voor je het weet haal je teveel weg.

blog-657x328px-1

De vijver in juni

Als je graag een aantal jonge visjes wilt grootbrengen in je vijver, dun dan de beplanting in de vijver niet te veel uit. Op deze manier hebben de kwetsbare jonge vissen nog een schuilplaats tegen ‘gevaren’ van buitenaf. Geef de vijver een natuurlijke uitstraling door de gele lis, kattenstaart, biezen, varens, hosta’s en de lisdodde langs de randen te planten. Het aanplanten van deze oeverplanten gaat op dezelfde manier als bij vaste planten in de border.

Vul de vijver regelmatig bij, het water verdampt immers snel tijdens de warme maanden. Doe dit alleen wel in etappes, zodat het vijverwater niet in één keer teveel afkoelt.

Deel dit artikel

Cookie-instellingen
Je kunt hieronder de cookie-instelling kiezen en accepteren: