actueel-bloemen-en-planten-header-1260x290px-2-0

De tuin in maart

#TUINIEREN

Een bijzonder gevoel in je buik... de zon schijnt, de bloemen bloeien en de zin om de tuin in te gaan neemt toe! Lentekriebels noemen we dat. Dat betekent maar 1 ding: het nieuwe seizoen komt eraan! In maart wordt het warmer en komt de tuin na een donkere winter weer helemaal tot leven. Tijd om de tuin weer helemaal gereed te maken voor nieuwe bloei.

Het gazon in maart

Om binnenkort heerlijk te genieten van een gezonde en frisgroene grasmat is het in maart tijd om de handen uit de mouwen te steken. De volgende taken staan op de agenda: Haal met een hark de viltlaag van je gazon af. Door deze laag die zich het afgelopen seizoen heeft gevormd te verwijderen geef je het gras weer de ruimte om verder te groeien.

Het is ook weer tijd om te verticuteren. Voor een mooi gazon kun je het gras beluchten door er met een grasprikker in te prikken. Strooi daarna een mengsel van compost en zand over het gazon.

Vanaf deze maand kun je starten met het maandelijks bemesten van het gazon. Ook zaaien kan vanaf nu tot in de herfst. Het zaaien in de zomer wordt afgeraden vanwege het warme weer.

Voorbereidingen voor het nieuwe gazon kunnen afgerond worden. De omgespitte grond is nu gezakt en kan geegaliseerd en fijnkruimelig geharkt worden.

Beplanting in maart

Dit is meest geschikte maand om hagen, heesters en bomen met blote wortel te verplanten. Als het blad eenmaal uitgelopen is, slaan planten veel moeilijker aan en is de kans dat de verplanting lukt een heel stuk kleiner.

Bescherm de plantbedden met netten en andere afschrikmiddelen. Vogels als duiven, kauwen en fazanten lusten wel een groente- of plantblaadje, ook kiemende zaden zijn bij deze vogels erg welkom.

Uitgebloeide narcissen kunnen het best zo snel mogelijk verwijderd worden, dit kan met de snoeischaar of met de hand. Als de uitgebloeide bloemen blijven staan vormen ze zaaddozen die veel energie van de andere planten vragen.

Je exotische kuipplanten hebben de hele winter binnen in de kas of in de kamer gestaan. Als het mooi weer is kunnen de ramen overdag open zodat de planten al voorbereid en enigszins afgehard worden.

In maart en april moeten alle zomer bloeiende sierheesters gesnoeid worden. Grofweg genomen zijn dat alle heesters die hun hoofdbloei na 1 juli hebben. Elke scheut die in het voorjaar en voorzomer gevormd wordt, kan bloeien. De struiken bloeien dus op het zogenaamde jongste hout – de scheuten.

Rozen zijn natuurlijk ook heesters, maar worden in een andere blog apart behandeld, omdat de snoei extra zorg vraagt. Meer weten over het snoeien van rozen? Lees dan hier de blog.

Alles over het snoeien van de overige zomerbloeiers kun je in deze blog vinden.

blog-wk13-657x328px-narcissen-in-maart

Vijveronderhoud in maart

Naarmate de watertemperatuur stijgt, worden de vissen meer actief. Er kan nu ook, hoewel nog steeds spaarzaam, worden gevoerd. De vissen mogen al een beetje voedsel toegediend krijgen als het water een temperatuur van 10°C heeft bereikt. Kijk alleen uit dat ze niet te veel krijgen, want als ze nog veel voedsel laten liggen zal dat de algengroei bevorderen.

Na de koude wintermaanden is de conditie van de vissen in een vijver sterk achteruit gegaan. Controleer de vissen daarom zorgvuldig op eventuele ziekteverschijnselen. Zorg vooral in deze periode voorvoldoende zuurstof. Tijdige maatregelen kunnen vissterfte later inde maanden maart en april voorkomen.

Nu de waterplanten (en algen), weer beginnen uit te lopen, is het zaak de afgestorven plantendelen van het vorige jaar te verwijderen. Verwijder ook al het bodemvuil wat in de vijver gewaaid is, dit kan de bodem namelijk sterk verzuren.

Deel dit artikel

Cookie-instellingen
Je kunt hieronder de cookie-instelling kiezen en accepteren: