actueel-bloemen-en-planten-header-1260x290px-2-0

Vergeet de haag niet!

#TUINIEREN

Een goed uitziende haag kan de trots van de buurt zijn. Hij geeft ook schaduw, beschutting en privacy. Hier zijn enkele basistips om de haag goed te snoeien en bij te knippen.

Wanneer bijknippen?

Hagen bijknippen doe je het best in de lente. Een aantal haagsoorten is vorstbestendig, maar de meeste reageren slecht op snoeiwerk bij lage temperaturen. Tijdens de zomer kun je zoveel bijknippen als je wilt. Af en toe de uitlopers snoeien tijdens de groeicyclus bevordert de groei en zorgt ervoor dat de takken omhoog groeien. Indien nodig kun je twee keer flink snoeien – een keer in het midden van de zomer en een keer aan het eind

Gereedschap

Denk goed na bij de keuze van het gereedschap. De prestaties van goedkoop gereedschap gaan snel achteruit, en een bot mes kan veel schade veroorzaken door takjes te pletten, waardoor een gezonde groei wordt geremd.

Voor het beste resultaat gebruik je een snoeischaar voor het meeste fijne werk, heggenscharen met getande messen voor dikkere takken en een takkenschaar voor de dikste takken:

  • Handschaar of snoeischaar – gebruiken voor het fijnere werk
  • Heggenschaar – bij voorkeur met een kartelmes voor de dikkere takken
  • Takkenschaar – voor de dikste takken
  • Elektrische heggenschaar – dubbelzijdig voor mooie vormen knippen of enkelzijdig voor de rechte stukken van de heg.

Werkwijze

Om de haag een mooie gelijkmatige vorm te geven, kun je een richtsnoer (of een lasermeter) als hulpmiddel gebruiken. Begin eerst met de ”grootste boosdoeners”, grote uitstekende takken, en ga vervolgens verder met het fijnere snoeiwerk. De haag moet aan de basis breder worden gesnoeid zodat de bladeren voldoende daglicht krijgen. De haag moet eruitzien als een vaas op zijn kop.

Dus wat moet er weg? Als je de haag knipt voor hergroei, richt je dan op de lange takken in het midden. Als je de haag alleen maar wat wilt bijknippen, let dan vooral op de vorm, de gelijkmatigheid en het uitdunnen. Begin bovenaan en werk naar onderen toe. Vergeet de haag niet te bemesten om extra energie te geven en verdere groei te bevorderen.

Met deze tips – en een beetje ouderwets handwerk – heb je in een mum van tijd een goed uitziende en gezonde haag!

Veel succes!

Deel dit artikel

Cookie-instellingen
Je kunt hieronder de cookie-instelling kiezen en accepteren: