actueel-bloemen-en-planten2-header-1260x290px-2

Het kan je zomaar overkomen als je bezig bent geweest in de tuin: een vervelende tekenbeet. Jaarlijks worden zo’n 1 miljoen Nederlands gebeten door een teek. Dit hoeft niet altijd gevaarlijk te zijn, als je maar weet hoe je er mee om moet gaan. Hier lees je wat je moet doen als je gebeten wordt door een teek.

Veel mensen denken dat je een tekenbeet alleen op kunt lopen als je hebt gedarteld in de Veluwe of een andere bosrijke omgeving, maar niets is minder waar. Ook in je eigen tuin kunnen teken voorkomen. Nu het voorjaar van start is en de dagen warmer worden, besteden we veel meer tijd in en aan de tuin. Een goed moment om eens door te nemen wat je nu eigenlijk moet doen wanneer je gebeten bent door een teek.

1.      De teek vinden

Je hebt het niet altijd door als je gebeten bent. Ben je aan het werk geweest in de tuin of en andere natuurrijke omgeving? Controleer je oksels, liezen, nek en achter je oren. Dit zijn vochtrijke plekken waar teken zich graag vasthechten.

2.      De teek verwijderen

Zorg dat je de teek zo snel mogelijk uit de huid verwijdert. Hoe langer hij blijft zitten, hoe groter de kans dat hij ziektes overdraagt. Je kunt de teek het beste loshalen met een speciale tekentang. Heb je deze niet in huis? Dan kun je ook een puntig pincet gebruiken. Pak de teek zo dicht mogelijk op de huid vast en verwijder hem zonder te draaien uit de huid. Maak de wond hierna schoon met alcohol.

3.      Nazorg

Het is verstandig om in je agenda of telefoon te noteren wanneer en waar op de huid je gebeten bent. Tot drie maanden na de tekenbeet kan er nog een verkleuring ontstaan die kan wijzen op de ziekte van Lyme. Ook kun je via www.tekenradar.nl/ doorgeven wanneer en op welke locatie je gebeten bent, zodat andere mensen weten waar teken zich schuilhouden.

Naar de huisarts?

Omdat een tekenbeet niet per definitie gevaarlijk hoeft te zijn, is het niet altijd nodig om de huisarts te bezoeken nadat je gebeten bent. Als het niet lukt om de teek te verwijderen, of als de teek misschien langer dan 24 uur in je huid heeft gezeten, is het wel verstandig om dit te doen. Ook wanneer je een verkleuring of rode vlek krijgt op de plek van de tekenbeet of elders op het lichaam is het slim om de huisarts in te schakelen, net als bij griepachtige klachten, gewrichtspijn of verlies van kracht. 

Deel dit artikel

Cookie-instellingen
Je kunt hieronder de cookie-instelling kiezen en accepteren: