dea17285-puur-hollands-lokale-agf-1260x290px-algemene-header

Fairtrade bananen

#FAIRTRADE

Vanaf februari zijn de bananen van DEEN Fairtrade. De Fairtrade bananen van DEEN komen van gecertificeerde organisaties van kleine boeren (coöperaties) en van plantages in Ecuador. Door samen te werken in een coöperatie staan de boeren sterker en krijgen ze toegang tot de internationale markt. Bij de plantages gaat de aandacht uit naar o.a. de verbetering van de arbeids- en leefomstandigheden van de arbeiders en het milieu.

De Fairtrade bananen van DEEN komen onder andere van de bananenplantage El Remanso / Maria Gabriela in Ecuador. De plantage is 35 hectare groot. 20 a 25 mensen werken op de plantage. Maria Gabriela, die eerder heeft gewerkt op een Fairtrade gecertificeerde bloemenplantage, weet heel goed wat het belang is van Fairtrade voor de arbeiders op de plantage.

Fairtrade bananen weetjes:

  • In 1996 werd de eerste Fairtrade gecertificeerde banaan ter wereld geïntroduceerd in de Nederlandse supermarkten. De afgelopen twintig jaar aten Nederlanders 1 miljard Fairtrade bananen, dit is zes keer de aarde rond in aantal bananen.
  • Er zijn 130 Fairtrade gecertificeerde bananencoöperaties en -plantages, verspreid over 12 landen.
  • In totaal verbouwen ruim 22.000 mensen Fairtrade gecertificeerde bananen.
  • In 2015 ontvingen de boerenorganisaties, door de verkoop van Fairtrade bananen, gezamenlijk bijna € 25 miljoen aan Fairtrade premie.
  • Gezamenlijk besluiten de boeren of arbeiders waarvoor ze de Fairtrade premie zullen gebruiken.
  • De bananenboeren investeren een groot deel van de premie in verbetering van hun boerenbedrijf, bijvoorbeeld: nieuw was- en inpakstation, aanleg van irrigatiesysteem of volgen van trainingen.
  • De arbeiders op de plantages kunnen via de Fairtrade premie onder andere hun huizen opknappen en het onderwijs van hun kinderen betalen.
dea18009-blog-beelden-657x328px3

Interview met Fairtrade premie comité van El Remanso / Maria Gabriela


Ramón Zambrano (o.a. verantwoordelijk voor irrigatie) en John Moreira (o.a. verantwoordelijk voor de opslag van pallets en inladen/uitladen van vrachtwagens) zitten in het Fairtrade premie comité. Dit comité beslist democratisch waaraan de extra Fairtrade premiegelden worden uitgeven.

John heeft toegelicht wat de plannen zijn voor het gebruik van de Fairtrade premie. In eerste instantie ligt de focus op gezondheidszorg en opleiding. Gezondheidszorg: het plan is om te starten met een algemene gezondheidscheck van de werknemers. Mocht iemand gezondheidsproblemen hebben dan wordt bekeken of er bovenop de ziektekostenverzekering extra (financiële) hulp nodig is voor de behandeling. Scholing: Het plan is om kinderen van plantagearbeiders die op de lagere school goede cijfers scoren, te helpen met beurzen om naar vervolgonderwijs te kunnen gaan. Ook worden arbeiders ondersteund in het behalen van hun rijbewijs voor motoren. Dit is het belangrijkste transportmiddel voor de lokale bevolking.

dea18009-blog-beelden-657x328px2

Wat is Fairtrade?

Fairtrade is zowel een keurmerk als een wereldwijde beweging. Het streeft naar ‘eerlijke handel’ – waarin het welzijn van mensen in ontwikkelingslanden voorop staat. Tevens gaat bij de teelt van Fairtrade producten aandacht uit naar een schoon milieu. Boerenorganisaties die Fairtrade gecertificeerd zijn krijgen altijd tenminste de Fairtrade minimumprijs voor hun product. Deze minimumprijs is gebaseerd op de kosten voor duurzame productie. Daar bovenop ontvangt de boerenorganisatie de Fairtrade premie. Zo kunnen de boeren zelf hun werk- en leefomstandigheden verbeteren en investeren in een betere toekomst.

Meer info: maxhavelaar.nl

Deel dit artikel

Cookie-instellingen
Je kunt hieronder de cookie-instelling kiezen en accepteren: