puur-hollands-lokale-agf-1260x290px-algemene-header

Bieten uit De Goorn

#BIETEN

Verse bieten, heeft u ze nog wel eens op het menu staan? Waar de echte verse biet in de consumentenmarkt aan populariteit verliest, is het in de horeca en vega(n) markt een pareltje. Het officiële bietenseizoen loopt van juli t/m oktober, maar ook de rest van het jaar leveren Robert en Karin Loos, via Glas Groenten, verse bieten aan DEEN. Voldoende reden voor een bezoekje! 


 

Het mooie, kleinschalige familiebedrijf van de familie Loos staat in De Goorn. Robert behoort tot de derde generatie en zet zich met veel passie in voor het bedrijf. Samen met zijn vrouw Karin verbouwen ze bieten, tulpen en aardappels. De Bieten van DEEN komen allemaal uit De Goorn. In maart wordt er gezaaid, waarna in juli de vroege zomerbietjes gerooid worden. In oktober gaan de laatste bieten van het land. Deze worden buiten opgeslagen in “de kuil”. Deze kuil is in feiten een berg van bieten met stro en doek eroverheen. Zo blijven de bieten mooi en vers en kan de familie het hele jaar verse bieten aan DEEN leveren. 


 

Robert en Karin doen het meeste werk zelf. Robert met de bieten en de aardappels en Karin focust zich op de tulpen en doet daarbij de administratie. Het is hard werken, maar ze genieten ook van het samenzijn en het buitenleven. In het hoogseizoen worden ze ondersteund door seizoenmedewerkers en scholieren. Als het rustiger is staat Robert zelf achter de sorteerband om voor u de beste bieten uit te zoeken. De bieten worden opgehaald door Glas Groenten uit Broek op Langedijk. Zij zorgen dat de bieten, samen met nog vele andere groenten, in de vrachtwagen gaan naar DEEN.  


 

Zelf maakt Karin de bietjes niet meer traditioneel met uitjes en azijn, maar met stukjes appel en kaneel. “Weer eens wat anders! Hoe u dat doet? Was de bieten eerst, kook ze vervolgens gaar en verwijder dan het velletje. Snijd ze tenslotte in blokjes of rasp ze en voeg de stukjes appel en kaneel toe! Doe er aardappels en vlees bij en u heeft een heerlijk Hollandse maaltijd op tafel.”  


Recepten met bietjes:Stamppot rode bieten met geroosterde pecannoten

Bietensalade met kikkererwten en feta

Bietensoep met appel en geitenkaas

Prei uit de oven met tomaten-bietensaus

Roze bliksem met krokante Parmaham

Deel dit artikel

Cookie-instellingen
Je kunt hieronder de cookie-instelling kiezen en accepteren: