dea17285-puur-hollands-lokale-agf-1260x290px-algemene-header

Frisse koolsoorten

#KOOL

Wie is er niet mee opgegroeid: boerenkoolstamppot, bloemkool met een bal gehakt of rodekool met appeltjes. Stuk voor stuk traditionele koolgerechten die we in Nederland veel eten. Maar wist je dat ook de minder traditionele koolsoorten zoals paksoi, Chinese kool en spitskool inmiddels erg populair zijn? Kool is tenslotte erg gezond en bevat een flinke dosis vitamine C. Kool past daarom perfect in een bewuster eetpatroon een geeft wat extra vitamines voor de gure herfstdagen.

Paksoi uit Nederland

Paksoi is een koolsoort die oorspronkelijk uit Azië komt, maar tegenwoordig ook in Nederland geteeld en verkocht wordt. Het is een niet sluitende bladkool met knapperige witte stelen en donkergroen blad. Paksoi heeft geen typische koolsmaak, de smaak is eerder wat pittig. Paksoi is één van de bladgewassen die op efficiënte wijze word geteeld in de ca. 13 hectare grote hydrocultuur kas van Siberia B.V. in Maasbree. Het gehele proces van zaadje tot oogst vindt plaats onder één dak. De planten groeien in teeltgoten, hierdoor en door continue optimale teeltomstandigheden, groeien de producten uniform en efficiënt.

De productiewijze van Siberia B.V. is uniek en bijzonder op diverse fronten:

  • De kas van ca. 13 hectare staat het hele jaar door vol. Voor ieder product dat ze oogsten, zaaien ze dezelfde dag weer opnieuw.
  • Iedere dag oogsten ze wat de markt nodig heeft, waardoor er nooit te veel is.
  • Ze zorgen er continu voor dat onze planten ‘lekker in hun vel’ zitten, terwijl er tegelijkertijd zo min mogelijk energie gebruikt wordt. Iedere dag kijken ze of de planten extra warmte, licht of voeding nodig hebben. Hierdoor duurt de groei van de producten in de winter maar één week langer dan in de zomer.
  • De kas wordt belicht met 100% energiezuinige ledverlichting.
  • In de naastgelegen natuurlijke wateropvang wordt het regenwater van de kas en omliggende grond opgeslagen. Dit water wordt gezuiverd en vervolgens gebruikt om de planten in de kas water te geven.
  • Als de plantjes klein zijn, staan ze dicht op elkaar. Hoe groter ze worden, hoe meer plaats ze krijgen. Op deze manier wordt het kasoppervlak optimaal benut.
  • Doordat gebruik wordt gemaakt van een geautomatiseerd teeltgotensysteem komen er geen grote landbouwmachines aan te pas.

Het resultaat is een schoon product van Nederlandse bodem, jaarrond beschikbaar, duurzaam geteeld en dagvers bij u in huis.

Bereiden

Was de paksoi in zijn geheel en snijd de stelen en bladeren vervolgens in repen. Houd het groen van de stelen apart, deze hebben namelijk een kortere gaartijd.

Koken: 5 - 7 minuten (de stelen iets langer dan het blad) • Roerbakken: 5 - 8 minuten • Magnetron: 4 - 7 minuten • Smoren: ca. 10 minuten • Stomen: ca. 10 minuten.

Tip: 300 - 350 gram paksoi is voldoende voor 200 gram groenten op het bord.

groene-kool

Chinese kool

Dé perfecte kool voor kinderen! De Chinese kool mist namelijk de uitgesproken koolsmaak en is door de knapperige, iets zoete smaak zeer aantrekkelijk in allerlei gerechten. De Chinese kool kent haar oorsprong in het noorden van China maar inmiddels telen wij de kool ook in ons eigen land. De krop Chinese kool hoef je niet direct op te maken want je kunt deze ongeveer

een week in de koelkast bewaren. Dek de snijvlakken dan wel goed af, dan blijft de kool heerlijk knapperig.

Koken: 7 - 9 minuten • Roerbakken: 3 - 5 minuten • Magnetron: 4 - 7 minuten • Smoren: ca. 12 minuten • Stomen: ca. 10 minuten.

Tip: Chinese kool slinkt erg bij de bereiding. Reken daarom ca. 400 gram kool om uiteindelijk 250 gram beetgare groente op het bord over te houden.

spitskool

Spitskool

De spitskool komt oorspronkelijk uit het Middellandse zeegebied maar is al 5.000 jaar in de hele wereld verkrijgbaar. Eigenlijk een hele populaire koolsoort dus! De spitse kool heeft een zachte smaak en is familie van de witte kool. De spitskool is echter sappiger en lichter verteerbaar dan zijn ronde familielid. Heerlijk in een Hollandse stamppot met uitgebakken spekjes maar ook perfect voor allerlei Oosterse gerechten of salade. Spitskool kun je 2 - 4 weken in de koelkast bewaren maar is vers natuurlijk het allerlekkerst.

Koken: 10 - 15 minuten • Roerbakken: 7 - 10 minuten • Magnetron: 7 - 12 minuten • Smoren: ca. 15 minuten • Stomen: 15 - 20 minuten.

Tip: voor 150 gram spitskool heeft u ongeveer 250 gram spitskool per persoon nodig.

Deel dit artikel

Cookie-instellingen
Je kunt hieronder de cookie-instelling kiezen en accepteren: