dea17285-puur-hollands-lokale-agf-1260x290px-algemene-header

Heerlijk Hollands zomerfruit

#ZOMERFRUIT

Nu het zonnetje zich volop laat zien, is het de hoogste tijd om volop te genieten van al het friszoete fruit dat in Nederland verbouwd wordt. Weet je waar onze pruimen en kersen vandaan komen? En waarom een aardbei als gezond snoepgoed gezien kan worden? Lees gauw verder!

Kersen uit Wognum

Bijna 20 jaar geleden, in 2002, startte Aad van der Heide de Kersentuin in Wognum. In 2015 nam zijn buurman Erik Appelman het kersentakje van hem over. Toen Aad besloot dat hij het bedrijf wilde overdragen, stelde hij dat de nieuwe eigenaar ervaring moest hebben in de fruitteelt en moest bezitten over een gezonde dosis passie. Erik bleek de juiste kandidaat, met voldoende pit. Inmiddels is Erik Appelman alweer 5 jaar trotse eigenaar van de Kersentuin. Ieder jaar in juli begint de pluk van de kersen, die slechts een maand duurt. Het is een

kwestie van goed timen stelt Erik. Als een kers eenmaal geplukt is, rijpt hij immers niet meer verder. Een te vroeg geplukte kers blijft altijd een beetje zurig, gelukkig beschikt Erik over een groot aantal enthousiaste, deskundige medewerkers. Op het moment van schrijven is het begin juni en beginnen de eerste kersen te kleuren. “Daarom gaan we volgende week starten met het aanbrengen van het folie om de kersen te beschermen tegen regen en vogels”, laat Erik weten. Kersen zijn dagfruit, het is dan ook het beste om ze zo snel mogelijk te consumeren. Het oogsten begint dit jaar zoals het er nu uitziet tussen 10 en 15 juli. Vorig jaar werd het laatste bakje verkocht op 13 augustus. Het kan dus rap gaan. Het is dan ook belangrijk om er snel bij te zijn, wanneer de kersen geoogst worden. “Het belooft door het mooie weer van de afgelopen periode een zeer smaakvol kersenseizoen te worden”, laat Erik weten.

Pruimen uit Zwaag

Aan de Dorpsstraat in Zwaag vindt je al meer dan 100 jaar kwekerij Beerepoot. Het bedrijf is doorgegeven van opa Dirk op vader Theo, en sinds 2 jaar is het in handen van zoon Pieter Beerepoot. Naast kassen vol bloemen als euphorbia, violieren en kamille staat er ook een aantal hectare fruit bij Beerepoot in de tuin. Al ruim 40 jaar worden er pruimen gekweekt op het

terrein. Door de jaren heen heeft Kwekerij Beerepoot DEEN van flink wat pruimen voorzien, hoewel fruit nooit het grootste aandeel binnen het bedrijf is geweest. Toch doet Pieter zijn bomen niet weg. Hij vindt het voor de variatie leuk om fruit te houden naast de bloemen. “Anders loop je ook alleen maar in de kas de hele dag”, lacht Pieter. Halverwege juni hangen ze er nog bescheiden bij, later deze zomer zijn de pruimen van Beerepoot klaar om geoogst te worden.

Andere favorieten

Aardbeien

Aardbeien zijn als het ware gezond snoepgoed. Ze zijn heerlijk zoet en zitten bomvol vezels en vitamine C. Bovendien bevatten ze nauwelijks calorieën: Een middelgrote aardbei bevat slechts 4 calorieën! Heerlijk met slagroom of chocolade maar ook perfect in een salade of smoothie.

Rode bessen

De rode bes kan vrij zuur van smaak zijn. Doordat de rode bes een vrij sterke en overheersende smaak heeft, leent hij zich goed voor in een romige yoghurt of vla, in een frisse salade en voor het maken van jam.

Frambozen

Wist je dat er twee soorten frambozen zijn? De zomerframboos en de herfstframboos, afhankelijk van de periode waarin ze geteeld worden. Frambozen zijn heerlijk als tussendoortje

maar ook als toevoeging aan ijs of om een lekkere saus, dressing of compote van te maken.

Bramen

Bramen zijn echt zomerfruit. De eerste bramen zijn soms wat friszuur, maar daarna zijn ze heerlijk zoet en sappig. Bramen zijn heerlijk als tussendoortje maar gebruik ze ook eens

in een smoothie, salade, in jam of als garnering op een zomerse taart.

Deel dit artikel

Cookie instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies.

Voor meer informatie over het cookiegebruik en het verwerken van gegevens, bekijk ons privacy- en cookiebeleid.