dea17285-puur-hollands-lokale-agf-1260x290px-algemene-header

Wat je nog niet wist over ijsbergsla

#IJSBERGSLA

Weet jij hoe een veld met IJsbergsla eruit ziet? Ik heb er nooit bij stil gestaan, maar ongemerkt ben ik al heel wat ijsbergslavelden gepasseerd, zonder dat ik wist dat er tussen die mooie grote bladeren prachtige ijsbergslakroppen verstopt zitten. Na de uitgebreide rondleiding van Ivan Zuurbier, 1 van de eigenaren van teelbedrijf Ursem-Zuurbier uit Heerhugowaard, kan ik toch zeggen dat ik weer een heel stuk wijzer ben!

Eerst een kop koffie.

We beginnen de rondleiding met een kop koffie in de kantine boven de bedrijfshal. Ivan legt uit hoe het hele proces in zijn werk gaat. “Eind februari/begin maart starten we met het planten van de ijsbergslaplantjes. Tot en met augustus gaan er elke dag ca. 100.000 plantjes de grond in. Even veel als er dagelijks, vanaf begin mei, aan sla geoogst wordt.”

Ik vraag Ivan hoe lang het duurt voordat één zo’n plantje uitgegroeid is tot een volwaardige, mooie krop sla van minimaal 500 gram. “Dat ligt aan de tijd van het jaar. IJsbergsla groeit op daglicht/de zon. Hoe langer de dagen worden hoe korter de groei periode. Tot 21 juni heeft de sla 60-40 dagen nodig, daarna bouwt dat zich weer op van 40 naar 60 dagen. In november is het seizoen afgelopen.”

blog-657x328px

Hoe gaat het oogsten dan in zijn werk?

“De volledige verwerking vindt op het land plaats. De kroppen worden met de hand afgesneden en schoongemaakt en in een zakje gestopt. De volle dozen gaan via de transportband de wagen in en deze volle wagens worden naar de hal in Heerhugowaard gereden. Hier gaat de ijsbergsla in een vacuümketel, zodat deze binnen het uur terug gekoeld wordt naar 5 graden. Voordeel is dat de sla daardoor direct erna uitgeleverd kan worden aan bijvoorbeeld DEEN.”

blog-620-x-310px

Wat gebeurt er met restanten en afval?

“IJsbergsla blijft een natuurproduct, dat buiten in de grond groeit. Heeft het flink gehageld, dan is de sla verpest, maar ook broeierig weer zorgt voor niet oogstbaar product. Als het buiten broeierig warm is, dan groeit de sla explosief en is het niet mogelijk om alles op tijd te oogsten. Ook wil het voorkomen dat het de ene dag heet is en de andere dag ineens weer koud. Wat dat betreft zijn wij wel blij met deze zomer!

Oogst die mislukt is blijft op het land liggen en wordt om gefreesd. Erg zonde, maar we kunnen er dan niets meer mee.” Kan dat niet naar de voedselbank dan? “Helaas niet, het product is dan echt niet eetbaar. Indien dit wel zo is, is het vaak niet meer dagvers en kan het ook niet aangeboden worden aan de voedselbank.” En al het weggesneden blad? Dat van de spitskool gaat naar de boeren uit de omgeving. Zij voeren het aan de dieren. “

Wanneer ben jij tevreden?

“Ik ben het meest blij dat ik alles kan leveren, wat er gevraagd wordt. Het is soms even creatief zijn en goed plannen, maar aan het eind van de dag zijn alle afnemers blij!”

Deel dit artikel

Cookie-instellingen
Je kunt hieronder de cookie-instelling kiezen en accepteren: