dea17285-puur-hollands-lokale-agf-1260x290px-algemene-header

Kersen, ze zijn er in soorten en maten

#KERSEN

Tot afgelopen dinsdag was een kers voor mij gewoon een kers. Ik heb er eigenlijk nooit bij stilgestaan dat je, net als bij appels, allerlei verschillende soorten hebt. Op zich niet heel raar natuurlijk, maar ja in de winkel en langs de weg heten kersen nou eenmaal gewoon kersen.

Diep paars of bijna zwart

Op dinsdagmorgen 18 juli ontmoet ik kersenteler Erik Appelman. Het is nog vroeg en eigenlijk gebeurt er nog niets in de kersengaard, maar dat duurt niet lang meer... Over enkele dagen zijn de kersen rijp en worden ze 4 weken lang door een grote groep mensen geplukt voor DEEN. Een heel divers gezelschap met studenten, Polen en gepensioneerden. Het plukken van de kersen luistert zeer nauw. Erik geeft mij 2 kersen, op het oog beiden even donker, maar als ik goed kijk heeft 1 van de twee nog een rode gloed. “Proef maar eens!” zegt hij. Ik proef eerst de kers met de rode gloed. Deze is al lekker zoet, maar ook nog een klein beetje zurig. Nu proef ik de diep donkere kers. Deze is perfect gezoet en inderdaad totaal anders van smaak. Het is maar goed dat ik niet hoef te beoordelen of de kersen al geplukt kunnen worden.

weetje

Wist je dat een kers, als deze eenmaal geplukt is, niet meer door rijpt? Een kers die te vroeg geplukt wordt, zal altijd een beetje zurig blijven. Je kunt ze dus net zo goed gelijk op eten!

blog-657x328px-4-0

Kordia en Lappin

We lopen nog een stukje verder over het veld. “De kersen die je net geproefd hebt zijn van het Kordia ras, deze kersen worden het meest geteeld, zijn lekker groot en het meest populair bij de consument, deze telen we ook voor DEEN. Nu staan we bij de Lappin kersen. Deze blijven wat kleiner, maar smaken ook net even anders.” Ik krijg opnieuw een kers om te proeven en ik wordt verrast door de friszoete smaak.

Klein maar fijn, echt!

Wist je dat de grootte van de kerst niet persé iets zegt over de rijpheid en dus de zoetheid? Doordat de Lappin kers wat kleiner blijft, is hij minder populair. Vaak wordt gedacht dat een kleine kers te vroeg geplukt is en daardoor minder zoet, maar niets is minder waar! De grootte is per ras verschillend en ik kan je zeggen, deze kleinere Lappin kers is ook ontzettend lekker!

blog-620x310px-6-72-0

Van bloem tot kers

Naast kersen heeft teler Erik Appelman ook peren. De kersen uit Wognum heeft hij pas sinds 3 jaar, maar ik kan je verzekeren, dat ze met net zo veel liefde geteeld worden als de peren. Half april staan de bomen in bloei, in deze periode zijn de bomen op zijn kwetsbaarst. Langzaam gaan de bloemen over in kersen. In de derde week van juni gaan er netten en plastic over de kersengaard. Dit om te zorgen dat de vogels en de regen de oogst niet verpesten. Voordeel is ook, dat de kersen niet net te vroeg geplukt worden, om te voorkomen dat een flinke onweersbui de oogst bederft.

Weetje

Je zou misschien denken, hoe meer kersen hoe beter voor de teler, maar dat is niet helemaal waar. Als de bomen echt te vol hangen, dan worden de kersen minder zoet. Dit jaar hangen de kersen niet helemaal zo vol als Erik zou willen, maar dat betekent wel dat jij straks kunt genieten van overheerlijke super zoete kersen!

“Nog even een paar dagen geduld, maar dan kunnen we gaan plukken voor DEEN. Eind volgende week kun je dan de eerste kersen uit Wognum verwachten.”

Deel dit artikel

Cookie-instellingen
Je kunt hieronder de cookie-instelling kiezen en accepteren: