dea17285-puur-hollands-lokale-agf-1260x290px-algemene-header

Lokale telers

#PUURHOLLANDS

Oost, west, thuis best; dat is ons motto voor groente en fruit. Als het kan kopen wij daarom onze groente en fruit in bij lokale, Nederlandse telers. Het land en de streek van herkomst zijn afhankelijk van het klimaat, maar ook van de kwaliteit en de grootte van de oogst. In de lente het het voorjaar is er volop groente en fruit van eigen bodem. Wil jij weten waar ons groente en fruit vandaan komt?

Spinazie van familie Broersen uit Lutjebroek

De familie Broersen is al meer dan vierhonderd jaar een agrarische familie uit “de Streek” en is gevestigd in Lutjebroek. Het bedrijf is gespecialiseerd in de teelt van spinazie op de West-Friese zeeklei, op deze grondsoort is het mogelijk een stevig en smakelijk product te telen.

Zij telen dit product zo verantwoord en milieubewust mogelijk en werken als teeltbedrijf al jaren met de standaard van stichting Milieukeur. De spinazie verpakken zij zelf en ligt na de oogst binnen 24 uur bij Deen Supermarkten.

Potten kruiden familie Buysman uit Andijk

Bij Buysman Kruiden in Andijk vind je de lekkerste verse kruiden, waaronder Basilicum, Bieslook, Peterselie Koriander en Munt. Met veel plezier telen Piet, Vok, Jos, Louis, Erik, Mark, Jeroen en Paul Buysman hun kruiden. Ze combineren ambacht met moderne techniek. Op duurzame wijze en met respect voor de natuur: chemische bestrijdingsmiddelen kom je niet tegen en het productieproces is grotendeels handmatig. Alleen voor het vullen van de potjes met aarde heeft Buysman een machine.

Peren teler Marius van Arkel te Venhuizen

Fruitstation van Arkel is nog een echt familiebedrijf, opgezet door Piet van Arkel en zijn vrouw Janny. De drie kinderen, Janny, Marius en Marina nemen alle drie een eigen bedrijfsonderdeel voor hun rekening. Marius doet de fruitteelt en Janny en Marina runnen de twee sorteerbedrijven. Een groot deel van de productie komt van de ruim 85 hectare eigen boomgaarden van Marius van Arkel in en rond de Betuwse dorpen Eck & Wiel en Maurik. In 2013 is het bedrijf uitgebreid met percelen in Venhuizen waar uitsluitend geteeld wordt voor DEEN. Ras: conference, Doyenne du Comice en Gieser Wilderman

Peren teler Wim Karsten uit Westwoud

Gelegen aan de Oudijk in Westwoud ligt het traditionele fruitteeltbedrijf Karsten-Schouten Fruit. Op 40 hectare grond worden hier peren geteeld door de derde generatie in het bedrijf. De rassen zijn onder andere Conference, Gieser Wildeman en Doyenne du Comice. Het bedrijf is volledig gecertificeerd en milieubewust.

Kersen en peren teler Erik Appelman uit Zwaagdijk

De oorsprong van Fruitbedrijf E. Appelman ligt rond 1925. Toen zijn opa en oma in Zwaagdijk een perceel grond kochten van ca 3 ha. Het was een gemengd bedrijfje met koeien en er werd fruit en groente geteeld. Begin jaren 60 heeft zijn vader de helft van de grond en het ouderlijk huis gekocht, de andere helft ging naar een boer.Zijn vader heeft meteen na aankoop de grond vol geplant met peren en appels want daar lag zijn passie.

In de loop van de jaren is het bedrijf steeds iets in oppervlakte gegroeid, waardoor we tot drie jaar geleden een bedrijf van ca 20 ha peren hadden. Ras: Conference, Doyenne du Comice en Gieser Wildeman. Recent is daar 4 ha tuin met kersen(!) aan de Hoornseweg in Wognum bijgekomen.

Knolselderij van teler Ted Vaalburg uit Zuid-Schermer

Op het bedrijf van Boer Ted en Nicoline Vaalburg wordt in de Schermer knolselderij en aardappelen geteeld. De Schermer ligt in de gemeente Alkmaar, midden in Noord-Holland en ligt zo'n 4 meter onder zeeniveau. Naast de knolselderij en pootaardappelen wordt ook tarwe, spelt, graszaad en rogge geteeld, om het land rust te geven. Seizoen knolselderij: september t/m april.

Eerstelingen aardappelen en rode bieten teler Robert Loos uit De Goorn

Levert Rode bieten en eerstelingen, jaar rond leverbaar

Spruiten teler Job en Ad van den Burg uit Stompetoren

leverbaar september tot half maart

Rode paprika van Jansen Paprika B.V. uit Andijk

van oorsprong Westlands bedrijf dat opgericht is in 1942 door Piet Jansen, de vader van Theo. Piet is in de oorlog begonnen met tomaten, sla en aardbeien. In 1965 is Piet Jansen paprika’s gaan telen, als één van de eerste paprikabedrijven van Nederland. Zijn zoon Theo heeft in 1976 op 18-jarige leeftijd het bedrijf overgenomen van zijn vader.

Om verder te kunnen doorgroeien zijn de bedrijven van Theo en dat van zijn zoon Ron, die in 2004 paprikateler werd, samengevoegd tot één groot bedrijf van 15 ha in Andijk in de kop van Noord-Holland. Ook zoon Ivo is toen in het bedrijf gestapt en met zijn drieën leiden ze het bedrijf.

Gourmet uit Lutjebroek, specialiast in sjalotten, uien en knoflook

Gourmet is een teeltbedrijf ontstaan uit het familiebedrijf van de familie Broersen. Naast eigen teelt is Gourmet gespecialiseerd in het verwerken, verpakken, leveren & distribueren van sjalotten, uien en knoflook. Jaarrond wordt er een compleet kwalitatief hoogstaand assortiment aangeboden van eersteklas producten. De passie voor het telen en markt- en productkennis zijn door het hele bedrijf terug te vinden.

De sjalotten, rode uien en verse knoflook bij DEEN worden door Gourmet geleverd en komen in het Nederlandse seizoen uit Lutjebroek.

Puntpaprika Sweetpoint uit Middenmeer

1996 was voor ons een bijzonder jaar. We vroegen ons af of er ruimte was voor een ander soort paprika; een zoete variant. Een proef bij een veredelaar zette alles in gang. De eerste SweetPoint-teler deed zijn intrede. Er was ruimte in het schap; we startten met 700 m2 zoete puntpaprika’s. De vraag groeide snel, dat vroeg om een grondige aanpak. Het aantal vierkante meters breidde uit en in 2004 intensiveerde de samenwerking tussen telers van de zoete puntpaprika: de telersvereniging SweetPoint zette het prachtige en gezonde product definitief in de markt.

In 2008 is de teeltlocatie in Middenmeer gebouwd, met 13 hectare de grootste teeltlocatie van SweetPoint en in Nederland de grootste teeltlocatie van zoete puntpaprika's.

Tommies snoeptomaten van Greenco uit Middenmeer

Greenco is de eerste en grootste producent en verpakker van snackgroenten. Het boegbeeld is de snacktomaat maar Greenco is altijd op zoek naar vernieuwing. Het assortiment bestaat inmiddels uit snoeptomaatjes in verschillende kleuren (rood, oranje, bruin) en vormen (rond en pruimvormig) maar ook uit snoepkomkommers en –paprika’s. Je zou Greenco een teler van snackgroenten kunnen noemen. Het is zelfs de eerste en grootste teler van snackgroenten in Nederland. Na jaren van proeven en testen ontwikkelden tomatentelers en zwagers Jos van Mil en Ab van Marrewijk in 2005 een interessante kleine (pruim)tomaat. Het tomaatje zag er niet alleen snoeperig uit, het was ook merkbaar zoeter dan andere tomaten. Als vanzelf ontstond hieruit het concept van een lekkere en gezonde snack voor kinderen: Tommies. Op dat moment was dit een compleet nieuwe innovatie in de Nederlandse tuinbouw. Tien jaar later zijn snackgroenten een begrip geworden.

Anno 2015 staat Greenco in de top vijf van beste tomatentelers ter wereld, zoals bekend werd gemaakt op de Fruit Logistica beurs. Een mooie erkenning én stimulans om door te gaan op de voor Greenco kenmerkende manier.

dea17825-puur-hollands-lokale-agf-657x328px-kaartjes-telers

Broccoli van teler Nico Hoogendoorn uit Slootdorp

In Slootdorp in de Wieringermeer teelt Hoogendoorn al sinds 1980 broccoli. Het bedrijf is inmiddels uitgegroeid tot 150ha. De broccoli gedijt goed in de noordelijke polder en wordt volgens milieukeur richtlijnen geteeld. Met een enthousiast team zorgen ze er dagelijks voor dat het product klaar gemaakt wordt om naar het supermarktschap te gaan.

Boerenkool, rode en witte kool en little gem sla familie glas uit Broek op Langedijk

Jan Glas heeft in 1956 Glas Groenten opgericht. Hij kweekte groenten zoals spruitjes, boerenkool, waspeen en verschillende soorten kool op de eilandjes in het Rijk der duizend eilanden in Broek op Langedijk. Dagelijks ging hij met zijn koolschuit een kijkje nemen bij zijn groenten. Als deze oogstrijp waren voor de handel ging hij met zijn koolschuit vol producten naar de Broekerveiling waar hij alles geveild werd. Na enkele jaren verkocht hij zijn producten aan zelfbedieningszaken die langzamerhand veranderden in supermarkten.

De zoon van Jan, Henk, kwam in 1964 in het bedrijf. Hij hielp zijn vader bij het verwerken van groenten richting de supermarkt. Er werden steeds meer groenten ingekocht die ook in het bedrijf werden verpakt. In 1994 was de zoon van Henk, Mike, oud genoeg om zijn vader te helpen op de werkvloer. Hij nam de keuze om ook aan groothandels en horeca te leveren. Glas Groenten werd zo groot dat er in 2000 de keuze werd gemaakt om te gaan verhuizen en te automatiseren. Maar tot op de dag van vandaag is het nog steeds een familie bedrijf!

dea17285-puur-hollands-lokale-agf-620x310px-bord-in-wei

Aardappelen Maatschap Groot - Tops uit Wieringerwerf

Maatschap Groot - Tops is een akkerbouw en vollegrondsgroenten bedrijf uit Wieringerwerf. Het bedrijf wordt geleid door de broers Joop, Tim en Dirk Groot. Tezamen met hun vaste team medewerkers proberen ze elke dag een zo goed mogelijke kwaliteit product te telen. Naast aardappelen teelt het bedrijf ook broccoli, uien, mais en bewaarkool. Het bedrijf teelt de aardappelrassen Nicola, Frieslander, Jazzy en Koopmans Blauwe. Voor DEEN telen zijn alleen aardappelen.

Spitskool van teler Muileboom uit Oudkarspel

Fa. H. Muileboom, onze vader is in 1971 gestart met de teelt van witte-, rode kool en aardappels. Van oudsher een echt traditioneel kolen teeltbedrijf. In 1998 zijn wij volledig overgestapt op teelt van spitskool. Wij begonnen op een perceel van 2,5 hectare, inmiddels telen wij zijn heerlijke kool op wel 95 hectare.

IJsbergsla van Ursem-Zuurbier uit Heerhugowaard

Bij teeltbedrijf Ursem-Zuurbier wordt ijsbergsla, rode kool, witte kool en spitskool geteeld. Dit beging met het planten van de plantjes in de volle grond. We beginnen met het planten van de ijsbergsla, daarna planten de telers rond mei de sluitkool en sluiten ze af met het planten van de spitskool.

Dolf Ursem startte de groentekwekerij aan de Donkereweg 6 in Heerhugowaard-de Noord in 1997 met een schuur voor de opslag van landbouwmachine. Koelruimte huurde hij in. We zijn toen begonnen met 25 hectare ijsbergsla, 7 hectare sluitkool - ofwel witte en rode kool - en 3,5 hectare spitskool. Niels Zuurbier kwam in 2002 in het bedrijf nadat hij eerst zijn opleiding aan de Hogere Agrarische School in Den Bosch had afgerond. Sindsdien is de firma Ursem-Zuurbier razendsnel uitgegroeid tot een vooruitstrevend bedrijf in het op winkelniveau vermarkten van de producten van het land. Inmiddels hebben we een perceeloppervlak van ruim 200 hectare waar we ijsbergsla, rode kool, witte kool en spitskool verbouwen.

Deel dit artikel

Cookie instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies.

Voor meer informatie over het cookiegebruik en het verwerken van gegevens, bekijk ons privacy- en cookiebeleid.