dea17285-puur-hollands-lokale-agf-1260x290px-algemene-header

Lokale telers

#PUURHOLLANDS

Oost, west, thuis best; dat is ons motto voor groente en fruit. Als het kan kopen wij daarom onze groente en fruit in bij lokale, Nederlandse telers. Het land en de streek van herkomst zijn afhankelijk van het klimaat, maar ook van de kwaliteit en de grootte van de oogst. In de lente het het voorjaar is er volop groente en fruit van eigen bodem. Wil jij weten waar ons groente en fruit vandaan komt?

Spinazie van familie Broersen uit Lutjebroek

De familie Broersen is al meer dan vierhonderd jaar een agrarische familie uit “de Streek” en is gevestigd in Lutjebroek. Het bedrijf is gespecialiseerd in de teelt van spinazie op de West-Friese zeeklei, op deze grondsoort is het mogelijk een stevig en smakelijk product te telen. Zij telen dit product zo verantwoord en milieubewust mogelijk en werken als teeltbedrijf al jaren met de standaard van stichting Milieukeur. De spinazie verpakken zij zelf en ligt na de oogst binnen 24 uur bij Deen Supermarkten.

Potten kruiden van familie Buysman uit Andijk

Bij Buysman Kruiden in Andijk vind je de lekkerste verse kruiden, waaronder Basilicum, Bieslook, Peterselie Koriander en Munt. Met veel plezier telen Piet, Vok, Jos, Louis, Erik, Mark, Jeroen en Paul Buysman hun kruiden. Ze combineren ambacht met moderne techniek. Op duurzame wijze en met respect voor de natuur: chemische bestrijdingsmiddelen kom je niet tegen en het productieproces is grotendeels handmatig. Alleen voor het vullen van de potjes met aarde heeft Buysman een machine.

Peren van Marius van Arkel uit Venhuizen

Fruitstation van Arkel is nog een echt familiebedrijf, opgezet door Piet van Arkel en zijn vrouw Janny. De drie kinderen, Janny, Marius en Marina nemen alle drie een eigen bedrijfsonderdeel voor hun rekening. Marius doet de fruitteelt en Janny en Marina runnen de twee sorteerbedrijven. Een groot deel van de productie komt van de ruim 85 hectare eigen boomgaarden van Marius van Arkel in en rond de Betuwse dorpen Eck & Wiel en Maurik. In 2013 is het bedrijf uitgebreid met percelen in Venhuizen waar uitsluitend geteeld wordt voor DEEN. Ras: conference, Doyenne du Comice en Gieser Wilderman.

Kersen van Erik Appelman uit Zwaagdijk

De oorsprong van Fruitbedrijf E. Appelman ligt rond 1925. Toen zijn opa en oma in Zwaagdijk een perceel grond kochten van ca 3 ha. Het was een gemengd bedrijfje met koeien en er werd fruit en groente geteeld. Begin jaren 60 heeft zijn vader de helft van de grond en het ouderlijk huis gekocht, de andere helft ging naar een boer.Zijn vader heeft meteen na aankoop de grond vol geplant met peren en appels want daar lag zijn passie. In de loop van de jaren is het bedrijf steeds iets in oppervlakte gegroeid, waardoor we tot drie jaar geleden een bedrijf van ca 20 ha peren hadden. Ras: Conference, Doyenne du Comice en Gieser Wildeman. Recent is daar 4 ha tuin met kersen(!) aan de Hoornseweg in Wognum bijgekomen.

Knolselderij van Ted Vaalburg uit Zuid-Schermer

Op het bedrijf van Boer Ted en Nicoline Vaalburg wordt in de Schermer knolselderij en aardappelen geteeld. De Schermer ligt in de gemeente Alkmaar, midden in Noord-Holland en ligt zo'n 4 meter onder zeeniveau. Naast de knolselderij en pootaardappelen wordt ook tarwe, spelt, graszaad en rogge geteeld, om het land rust te geven. Seizoen knolselderij: september t/m april. In juli begint het bedrijf met het oogsten van de nieuwe knolselderij. Deze is in maart geplant en afgedekt met doek om de planten te beschermen tegen de vorst. De knolselderij oogsten ze alleen op basis van de orders. Tot eind oktober zetten ze geen knolselderij op voorraad in de koeling. Omdat knolselderij niet tegen de vorst kan moeten we wel zorgen dat alles er voor de vorst uit is. Het ene jaar is dat november en soms is het pas februari.

Eerstelingen aardappelen en rode bieten van Robert Loos uit De Goorn

Het mooie, kleinschalige familiebedrijf van de familie Loos staat in De Goorn. Robert behoort tot de derde generatie en zet zich met veel passie in voor het bedrijf. Samen met zijn vrouw Karin verbouwen ze bieten, tulpen en aardappels. De bieten van DEEN komen allemaal uit De Goorn. In maart wordt er gezaaid, waarna in juli de vroege zomerbietjes gerooid worden. In oktober gaan de laatste bieten van het land. Deze worden buiten opgeslagen in “de kuil”. Deze kuil is in feiten een berg van bieten met stro en doek eroverheen. Zo blijven de bieten mooi en vers en kan de familie het hele jaar verse bieten aan ons leveren. De bieten worden opgehaald door Glas Groenten uit Broek op Langedijk. Zij zorgen dat de bieten, samen met de eerstelingen aardappelen, in de vrachtwagen gaan naar ons distributiecentrum.

Spruiten van Job en Ad van den Burg uit Stompetoren

Het bedrijf van Job en Ad is na een verhuizing uit Berkel en Rodenrijs in 1954 in de Schermer gestart. Ze telen ongeveer tien verschillende spruitrassen op vijftig hectare. De verschillende rassen zorgen ervoor dat er vanaf september tot begin maart geoogst kan worden. Bepaalde rassen groeien sneller, deze zijn in september al te oogsten. Andere rassen groeien minder snel en kunnen beter tegen de vorst, waardoor we ze nog in februari kunnen oogsten. Tijdens de teelt worden de spruitengewassen wekelijks gecontroleerd. Het is belangrijk dat de spruiten in goede staat geoogst worden. Door de spruiten na de oogst zo snel mogelijk te koelen, blijven ze langer vers in de winkel. Als de spruiten koud zijn worden ze gesorteerd in verschillende maten en worden de kwalitatief mindere spruiten verwijderd. Als laatste staan de spruiten klaar om verpakt te worden.

Rode paprika van Jansen Paprika B.V. uit Andijk

Jansen Paprika B.V. is een van oorsprong Westlands bedrijf dat opgericht is in 1942 door Piet Jansen, de vader van Theo. Piet is begonnen met het telen van tomaten, sla en aardbeien. Later in 1965 is Piet Jansen paprika’s gaan telen, als één van de eerste paprikabedrijven van Nederland. Zijn zoon Theo heeft in 1976 op 18-jarige leeftijd het bedrijf overgenomen van zijn vader. Om verder te kunnen doorgroeien zijn de bedrijven van Theo en dat van zijn zoon Ron, die in 2004 paprikateler werd, samengevoegd tot één groot bedrijf van 15 hectare in Andijk Noord-Holland. Ook zoon Ivo is toen in het bedrijf gestapt en met zijn drieën leiden ze het bedrijf. In 2018 is er hard gewerkt aan een uitbreiding van 6 hectare in de buurt van de huidige teeltlocatie van Jansen Paprika B.V. Sinds 2019 is deze nieuwe locatie in productie. Jansen Paprika B.V. is een ambitieus, ultramodern en lekker eigenwijs bedrijf dat zijn eigen weg zoekt. Hiervoor kijken zij naar ontwikkelingen op paprikakwekerijen over de hele wereld. Jansen Paprika B.V. teelt paprika’s van topkwaliteit volgens de bovenwettelijke eisen van Milieukeur. Zij eisen zorgvuldigheid, zowel vanuit het bedrijf als van de medewerkers en omgeving. Het enthousiasme van het team en de onderlinge verbondenheid met elkaar komt de kwaliteit ten goede.

Witlof van Spruit uit Nibbixwoud

De passie voor het witlofvak is er al meer dan 45 jaar. Het werd Roel Spruit met de paplepel ingegoten door zijn vader. Óók het enthousiasme van Roel werkte aanstekelijk. Het hele gezin is ondertussen betrokken bij de productie van de witlof. Vader Roel, moeder Marian, en zoons Thijs, Dirk, Ruud en Koos hebben allen hun eigen expertise en verantwoordelijkheden binnen het bedrijf. Een echt familiebedrijf dus! Er komt veel kijken bij de productie van witlof. Witlof groeit uit een zaadje en deze worden jaarlijks in april/mei gezaaid. In oktober/november zijn deze zaadjes uitgegroeid tot witlofpennen en klaar voor het rooien. De gerooide pennen worden vervolgens gesorteerd op maat, in kuubkisten opgeslagen en bewaard in de vriescellen (-2 graden Celcius). Ingevroren pennen zorgen voor een groeistop van de witlofpen. Daarna worden de pennen wekelijks uit de vriescellen gehaald, ontdooit en in aparte bakken in de trekcel gedaan (21 dagen). Roel en/of Dirk doen dagelijks een controle ronde (Já, ook op zaterdag en zondag) in de trekcellen. Dit gebeurt met een zaklamp op het hoofd. Witlof groeit namelijk in het donker om verkleuring te voorkomen. Tijdens deze controle checken zij de groei van de witlof en sturen handmatig aan indien nodig. Hier groeit de witlof in 21 dagen tot een volwaardige krop om het vervolgens verder in productie te nemen. De witlofkrop wordt van de pen gescheiden, schoongemaakt, gesorteerd en eventueel verpakt. Klaar voor transport en ligt het de volgende dag vers bij jou in de supermarkt.

Het hele jaar rond wordt er samen met 35 medewerkers 2,3 miljoen kilogram witlof en/of roodlof geteeld. Roodlof is een rode variant van de witlof. Vorig jaar is Friseline toegevoegd. Een absolute aanrader om als basis in een salade te gebruiken. Kwaliteit en duurzaamheid van het product staat bij ons altijd voorop. Het bedrijf is GLOBAL GAP, GRASP en PlanetProof gecertificeerd. Op die manier voldoet het product aan alles eisen van de supermarkten. Naast de hele dag werkzaam te zijn in het witlofproces, laat deze passie je thuis ook niet los. Het liefst eet je dagelijks witlof. Er zijn zoveel varianten (koud, warm, uit de oven, gewokt, smoothie). Dat maakt het lastig om niet iets anders te eten….

IJsbergsla van Ursem-Zuurbier uit Heerhugowaard

Bij teeltbedrijf Ursem-Zuurbier wordt ijsbergsla, rode kool, witte kool en spitskool geteeld. Dit beging met het planten van de plantjes in de volle grond. We beginnen met het planten van de ijsbergsla, daarna planten de telers rond mei de sluitkool en sluiten ze af met het planten van de spitskool.

Dolf Ursem startte de groentekwekerij aan de Donkereweg 6 in Heerhugowaard-de Noord in 1997 met een schuur voor de opslag van landbouwmachine. Koelruimte huurde hij in. We zijn toen begonnen met 25 hectare ijsbergsla, 7 hectare sluitkool - ofwel witte en rode kool - en 3,5 hectare spitskool. Niels Zuurbier kwam in 2002 in het bedrijf nadat hij eerst zijn opleiding aan de Hogere Agrarische School in Den Bosch had afgerond. Sindsdien is de firma Ursem-Zuurbier razendsnel uitgegroeid tot een vooruitstrevend bedrijf in het op winkelniveau vermarkten van de producten van het land. Inmiddels hebben we een perceeloppervlak van ruim 200 hectare waar we ijsbergsla, rode kool, witte kool en spitskool verbouwen.

Broccoli van Verdonk uit Wervershoof

Verdonk broccoli. Een bedrijf waar de broccoli met liefde voor de natuur en passie voor het vak geteeld wordt. De vruchtbare gronden van West-Friesland leveren kwaliteitsproducten vol smaak. Naast broccoli teelt Verdonk sinds kort ook andere groenten, zoals bimi, wokkoli, paarse broccoli en palmkool. In 1997 ging de eerste plant de grond in. Het bedrijf telde destijds twaalf hectare. Inmiddels verbouwt Verdonk broccoli 250 hectare en zijn alle producten voor het 5de jaar PlanetProof en GlobalGap gecertificeerd. Door zorgvuldig om te gaan met de grond en de omgeving doen zij er alles aan om ook in de toekomst een mooi kwaliteitsproduct uit West-Friesland te kunnen leveren. 

Boerenkool, rode en witte kool en little gem sla van familie Glas uit Broek op Langedijk

Jan Glas heeft in 1956 Glas Groenten opgericht. Hij kweekte groenten zoals spruitjes, boerenkool, waspeen en verschillende soorten kool op de eilandjes in het Rijk der duizend eilanden in Broek op Langedijk. Dagelijks ging hij met zijn koolschuit een kijkje nemen bij zijn groenten. Als deze oogstrijp waren voor de handel ging hij met zijn koolschuit vol producten naar de Broekerveiling waar hij alles geveild werd. Na enkele jaren verkocht hij zijn producten aan zelfbedieningszaken die langzamerhand veranderden in supermarkten.

De zoon van Jan, Henk, kwam in 1964 in het bedrijf. Hij hielp zijn vader bij het verwerken van groenten richting de supermarkt. Er werden steeds meer groenten ingekocht die ook in het bedrijf werden verpakt. In 1994 was de zoon van Henk, Mike, oud genoeg om zijn vader te helpen op de werkvloer. Hij nam de keuze om ook aan groothandels en horeca te leveren. Glas Groenten werd zo groot dat er in 2000 de keuze werd gemaakt om te gaan verhuizen en te automatiseren. Maar tot op de dag van vandaag is het nog steeds een familie bedrijf!

Bloemkool van de Gebroeders Hoff uit Andijk 

Ongeveer 100 jaar geleden werd het familiebedrijf de Gebroeders Hoff opgericht. Vandaag de dag zijn nog steeds acht familieleden werkzaam in het bedrijf in het West-Friese Andijk. Al decennialang verbouwen zij 80 hectare bloemkool. Door het constant verbeteren van de productie, die zij van A tot Z in eigen beheer te hebben, én het met zorg snijden en inpakken van de bloemkolen garanderen zij de beste kwaliteit. De bloemkool die iedere dag vers van het land komt is PlanetProof en GlobalGap gecertificeerd. Dit betekent veilige en duurzame landbouw en daardoor beter voor de natuur, milieu, klimaat en dier. 


Deel dit artikel

Cookie-instellingen
Je kunt hieronder de cookie-instelling kiezen en accepteren: