dea17285-puur-hollands-lokale-agf-1260x290px-algemene-header

Puur Hollandse prei uit st. Joost

#prei

Al meer dan 30 jaar wordt er prei geteeld bij teler Ger Coenen in St. Joost, Limburg.

Elke dag verlaat de verse prei het bedrijf om vers in de schappen van DEEN te liggen. Echt uit de volle grond dus! En heel erg gezond. Het bedrijf is ontstaan in 1967 en was vooral gespecialiseerd in akkerbouw en veeteelt. In 1998 heeft Ger Coenen het bedrijf overgenomen van zijn vader. Toen werd er al een voorzichtige start gemaakt met de tuinbouw, onder meer werden tuinbonen, prei, bloemkool en rabarber geteeld. In de loop van de jaren werd er steeds meer gespecialiseerd. Enkele tuinbouwgewassen vielen af en uiteindelijk bleef prei als hoofdmoot over. Ger Coenen levert jaarrond prei aan DEEN.


Waarom prei?

Ger Coenen; ‘Misschien hebben we er wel een bepaalde klik mee, het is een altijd uitdagende teelt’. Daarnaast maakt de akkerbouw nog een deel van het bedrijf uit, met als producten suikerbieten, aardappelen en cichorei. Coenen is een echt familiebedrijf en iedereen denkt en doet voor de volle 100% mee. Enkele jaren geleden zijn ze On the way to planetproof gecertificeerd.

Ger Coenen; ‘Ik vind zoiets belangrijk omdat we de transparantie en voedselveiligheid richting de consument in het oog moeten houden’.

wk07-blog-preiteler-620x310

Prei is een groente die verwant is aan ui en knoflook.

Net als die twee groentes wordt prei vaak gebruikt als smaakmaker, maar u kunt het ook prima als hoofdingrediënt gebruiken. Ger Coenen uit St. Joost Puur Hollandse prei Al meer dan 30 jaar wordt er prei geteeld bij teler Ger Coenen in St. Joost, Limburg. Elke dag verlaat de verse prei het bedrijf om vers in de schappen van DEEN te liggen. Echt uit de volle grond dus! En heel erg gezond. Het bedrijf is ontstaan in 1967 en was vooral gespecialiseerd in akkerbouw en veeteelt. In 1998 heeft Ger Coenen het bedrijf overgenomen van zijn vader. Toen werd er al een voorzichtige start gemaakt met de tuinbouw, onder meer werden tuinbonen, prei, bloemkool en rabarber geteeld. In de loop van de jaren werd er steeds meer gespecialiseerd. Enkele tuinbouwgewassen vielen af en uiteindelijk bleef prei als hoofdmoot over.

dea214005-puur-hollands-website-pagina-prei2

Ger Coenen levert jaarrond prei aan DEEN.

Prei was vroeger een herfst-en wintergroente. Tegenwoordig is dat door de kweek van verschillende soorten niet meer het geval en is prei er het hele jaar door. Winterprei is echter wel steviger en donkerder van kleur. Prei zit vol met ijzer en calcium en bevat slecht 29 kcal per 100 gram, een super gezonde groente dus! Ger Coenen is lid van ZON. Met het platform vaneigenbodem.nl inspireert ZON u om aan de slag te gaan met Hollandse groenten. Lees op de website alles over telers en producten van eigen bodem, en ga aan de slag met heerlijke recepten.

Bereiden en bewaren

Let er bij het kopen van prei op dat de bovenkant van de bladeren niet doorgeschoten is. De prei moet stevig zijn en het blad moet mooi strak zijn, zonder bruine vlekken of scheuren. U kunt prei tot wel 3 weken in de koelkast bewaren. Wanneer u de prei op de fruitschaal legt gaat deze ongeveer 5 dagen mee. Ingevroren prei blijft tot 1 jaar goed in de vriezer.

wk07-blog-recept-620x310px

Heerlijk koken met prei

Er zijn zoveel heerlijke gerechten te bedenken met prei! We hebben er een paar top recepten hieronder op een rijtje gezet.Alle recepten met prei vind je hier

Deel dit artikel

Cookie-instellingen
Je kunt hieronder de cookie-instelling kiezen en accepteren: