dea17285-puur-hollands-lokale-agf-1260x290px-algemene-header

Spinazie uit Lutjebroek

#SPINAZIE

Vraag jij je ook wel eens af, hoe de groente op jouw bord nou eigenlijk groeit? Vaak weten we wel of het uit de grond komt of aan een boom groeit, maar daar houdt de kennis wel bij op. En weet je het van alle groente? Ik betrap me er op dat ik het zelfs bij de meest gangbare groenten niet altijd precies weet. Groeit witlof in het donker? Komt spinazie uit een kas? En hoe lang duurt het dan van zaaien tot oogsten? Om daar achter te komen, zit er maar 1 ding op… ik ga op pad!

Eén van onze vaste telers is de familie Broersen uit Lutjebroek. Zij zijn al meer dan 100 jaar werkzaam in de agrarische sector en tot op de dag van vandaag een familiebedrijf. Op vrijdagochtend 19 mei om 8.00 uur werd ik ontvangen door Rick Broersen. We lopen naar de hal waar de verse spinazie verpakt wordt. Het doet me denken aan een attractiepark voor spinazie. Tik, tik, tik… doet de band waarop de spinazie haar spannende rit naar boven maakt om gewassen en verpakt te worden. En dan te bedenken dat ze er al een hele reis op hebben zitten.

Ik ga met Rick mee in zijn bestelbus; het land op. Ik geniet van het vrije uitzicht dat in Lutjebroek nog bestaat. We komen aan bij een gigantisch veld vol verse spinazie. Ik heb geluk! De machine is net bezig met oogsten. De machine is GPS gestuurd en rijdt met grote zorgvuldigheid over het land. Rick vraagt of ik een kijkje in de machine wil nemen. Ik stap op de trap en kom in een rijdende mini-fabriek. Via een transportband gaat de verse spinazie in bakken. Twee jongens schuiven de bakken in de trailers aan weerskanten. De volle trailers gaan direct met de tractor naar de hal, waar het was- en verpakkingsproces begint.

machine-boven-620-x-310

Ik vraag Rick hoelang het nu eigenlijk duurt vanaf het moment dat de spinazie ingezaaid wordt totdat het op ons bord ligt. Hij geeft aan dat ze vanaf december starten met zaaien. Dit doen ze t/m maart, als het weer mee zit, 1x per maand. Vanaf april wordt het weer beter en kan er 3x per week gezaaid worden. In de lente- en zomermaanden, duurt het maar 4 weken tot oogsten. Met het mooie weer is het belangrijk dat ze elke dag het veld bekijken, want wat vandaag te klein is, kan morgen al te groot zijn. De frequentie van het zaaien is zo uitgekiend, dat er elke dag geoogst kan worden.

Rick trekt een blaadje spinazie uit de grond. “Kun je zo eten zegt hij, er zit hooguit nog een beetje kleistof op”. Ik bedank toch maar even, zo op de vroege ochtend. Heel even voelde ik me ook een meisje van het platteland, maar uiteindelijk wacht ik toch liever tot morgen als diezelfde spinazie gewoon bij DEEN in de schappen ligt.

Deel dit artikel

Cookie-instellingen
Je kunt hieronder de cookie-instelling kiezen en accepteren: