dea17285-puur-hollands-lokale-agf-1260x290px-algemene-header

Verse knoflook uit Slootdorp

#KNOFLOOK

Al sinds 1986 teelt de familie Biesheuvel verse Noord-Hollandse knoflook. Op dit moment staat het bedrijf onder leiding van Arjan Biesheuvel. Hij is geboren en getogen in Middenmeer in de Wieringermeerpolder en wist al als kleine jongen dat hij boer wilde worden. Hij is begonnen met een paar rijen knoflook en nu oogst hij gemiddeld 500 ton verse knoflook per jaar. Inmiddels staat hij in Nederland en zelfs daarbuiten, bekend als de specialist in verse knoflook en knoflookproducten. Het is zijn missie om iedereen in Nederland kennis te laten maken met verse knoflook.

Het allerbelangrijkste voordeel van verse knoflook is dat je er geen slechte adem van krijgt, maar hoe komt dat eigenlijk?

Gedroogde knoflook is al minstens een half jaar oud. Tijdens het drogen van deze knoflook worden zwavelverbindingen aangemaakt. Hoe ouder de knoflook, hoe meer zwavelverbindingen. Deze worden niet door het lichaam verteerd, maar opgenomen in het bloed, waardoor het onderdeel wordt van de lichaamsgeur en adem. Ook ontwikkelt zich tijdens het drogen een kiempje, met daarin alle smaakstoffen voor een compleet nieuwe bol. Dit versterkt de slechte adem.


Verse knoflook wordt geoogst voor de kiem zich heeft gevormd en door de juiste koel- en bewaartechniek krijgt de knoflook geen kans deze alsnog te vormen. Ook ontstaan er geen zwavelverbindingen door de knoflook te bewaren op de juiste manier. Het allerbelangrijkste voordeel van verse knoflook is dus dat je geen slechte adem krijgt. Bovendien is verse knoflook nog zacht en sappig en heeft het een heerlijk frisse smaak.

dea18009-blog-beelden-wk15-657x328px-2

Zo groeit knoflook

Knoflook wordt altijd in de volle grond geteeld. Het planten gebeurt in oktober/november. Om het risico te spreiden, is het gebruik van verschillende rassen knoflook belangrijk. Vanaf de derde week van juni is het een drukte van belang bij Biesheuvel Knoflook. Grote rooimachines trekken de knoflookplanten met bol en al uit de grond. De machine stort dit in houten kisten. Bij aankomst in de schuur worden deze zo snel mogelijk in de koelcel gezet en op de juiste temperatuur gebracht. Dit om de knoflook zo vers mogelijk te houden.

dea18009-blog-beelden-wk15-657x328px-3-0

Een deel van de oogst wordt verwerkt tot gehakte verse knoflook en in potjes afgevuld. Er wordt veel tijd gestoken in productontwikkeling en het bedrijf blijft ook hierin innoveren. Wil je meer weten? Kijk dan op de website van Biesheuvel knoflook

Zelf verse knoflook maken? Dit recept uit het receptenboek 'verse knoflook' van Biesheuvel Knoflook is zeker een aanrader. Gebruik 200 gram roomboter, verse bieslook, verse peterselie, 2 tl gehakte verse knoflook, 1/2 tl sambal en peper en zout. Laat de roomboter op kamertemperatuur komen, snijd de bieslook en de peterselie heel fijn. Meng de boter met de bieslook, peterselie, gehakte verse knoflook en de sambal en voeg naar smaak peper en zout toe. Dat wordt genieten!

Je vindt de potjes verse knoflook van Biesheuvel in de winkel bij de maaltijdcomponenten, zoals tomatenblokjes in blik.

Deel dit artikel

Cookie instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies.

Voor meer informatie over het cookiegebruik en het verwerken van gegevens, bekijk ons privacy- en cookiebeleid.