Witlof van de familie Spruit

#witlof

Vlakbij Hoorn ligt het mooie dorp Nibbixwoud. Hier woont de familie Spruit en zij zijn één van onze witloftelers. Spruit-Witlofkwekerij is, net als DEEN, een echt familiebedrijf. Roel Spruit en Marian Groot produceren samen met hun zonen Thijs, Dirk Koos en Ruud het hele jaar door witlof.


Wist je dat:

  • Witlof binnen 3 weken uitgroeit tot een volwaardige groente?
  • Dat witlof in het donker groeit?
  • Dat er ook roodlof (rood/paarse lof) bestaat? Een ware delicatesse in Azië en sterrenrestaurants.
  • Witlof minder bitter is, als je de kern uit de onderkant haalt?
  • Witlof ontdekt is door de Belgen?
  • Dat witlof familie is van andijvie?

Van wortel tot witlof

Spruit Witlofkwekerij laat zijn wortels telen door geselecteerde telers, met name in de Noordoostpolder. Vanaf het inzaaien van de wortels wordt iedere akkerbouwer om de 3 weken bezocht door Dhr. Spruit. Dit ter controle en om feeling te houden met de teler.

In de maanden november en december worden alle wortels voor het hele jaar gerooid en naar Nibbixwoud vervoert met vrachtwagens. Daar worden ze gereinigd en gesorteerd, en in kisten opgeslagen. Deze kisten worden in een koel-vriescel geplaatst waar ze worden bewaard. Daar worden ze in rusttoestand gehouden. Dit is altijd een hele drukke tijd, omdat je ook van het weer afhankelijk bent. Niet altijd kan door de weersomstandigheden (te nat) gerooid worden.

witlof-met-wortel-657-x-328

Iedere week wordt er van de voorraad 300.000 wortels opgezet in m2 bakken. Na het opzetten, worden deze in de forceer ruimte geplaatst. Daar wordt d.m.v. water en luchttemperatuur een krop gevormd. Dit gebeurt in een donkere cel. Na 3 weken is de krop oogstrijp. In deze 3 weken wordt er iedere dag gecontroleerd hoe het groeiproces zich voltrekt. Het is regelmatig bijsturen, met temperatuur van water en lucht, om een zo goed mogelijk product te telen. Als de witlof goed is, worden deze van de wortel gehaald en daarna met de hand op kwaliteit gecontroleerd en in de kratjes gedaan. Vervolgens gaan deze kratjes in de vrachtwagen naar DEEN, zodat jij er thuis weer heerlijk van kunt genieten!

Deel dit artikel

Cookie-instellingen
Je kunt hieronder de cookie-instelling kiezen en accepteren: