dea17285-puur-hollands-lokale-agf-1260x290px-algemene-header

Zuurkool uit Zuid-Scharwoude

#ZUURKOOL

“Zuurkool maken is ons vak en meer dan dat.” Dat mogen ze bij de familie Kramer wel zeggen na vijf generaties zuurkool maken, het ontwikkelen van nieuwe varianten en het schrijven van nieuwe recepturen. Kramer’s zuurkool bestaat namelijk al sinds 1890, dat is al 130 jaar zuurkool.

Gert Kramer begon met het maken van zuurkool. Deze pionier sneed kool met de hand op een koolschaaf. De kool werd in houten staanvaten ingemaakt. Na twee wereldoorlogen en de grote crisis van de jaren 30 stond de derde, vierde en nu de vijfde generatie Kramer voor de opdracht aan het front van de ontwikkelingen te blijven door te mechaniseren, te industrialiseren en te voldoen aan eisen van milieu, kwaliteit en hygiëne. Inmiddels boren en snijden moderne machines de kool. Hygiënisch plastic fust vervangt de houten vaten. Speciale verpakkingsmachines brengen verse zuurkool in consumentenverpakking, vacuüm verpakt. Een strenge

kwaliteitscontrole bewaakt het productieproces continue.

Duurzaam ondernemen

Het overtollige zuurkoolvocht uit de fabriek wordt verwerkt in een grote eigen waterzuiveringsinstallatie. Kramer is ‘on the way to planet proof’ en heeft certificeringen van de sKall voor het biologisch dynamisch produceren van zuurkool. Ook het voedselcertificaat BRC is aanwezig op het hoogste level, welke staat voor productveiligheid, integriteit, rechtsgeldigheid en kwaliteit.

wk04-blog-zuurkoolteler-620x310

Zuurkool maken

Circa veertig kooltelers uit de directe omgeving leveren witte kool aan de fabriek. De witte kolen worden vers gesneden van het land aangeleverd aan de fabriek. In de fabriek wordt de kern eruit geboord en de buitenbladeren verwijderd om daarna versneden te worden tot de bekende “zuurkoolsliertjes”.

Zuurkool is een zuiver natuurlijk product, vol met vitaminen C en natuurlijke vezels. Door natuurlijke vergisting van fijne gesneden witte kool, waaraan alleen wat zout (ongeveer 1,5%) is toegevoegd ontstaat zuurkool. De zuurkool ligt opgeslagen in grote diepe putten waar de natuurlijke fermentatie plaatsvindt. Wanneer de gesneden kool voldoende is gefermenteerd tot zuurkool wordt het uit de putten gehaald, verpakt en vervoerd naar DEEN.

Bewaren en bereiden

Bewaar zuurkool koel en het liefst donker. Een geopende verpakking kun je nog 5 dagen in de koelkast bewaren. Heb je nog een restje zuurkool over? Dit kun je 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de diepvries bewaren in een afgesloten bakje.

Bereidingstijden

Koken: ca. 25 minuten - Magnetron: 10-15 minuten - Smoren: 8-10 minuten

wk04-blog-recept-620x310px

Koken met zuurkool

We kennen allemaal de zuurkoolstamppot met spekjes en worst. Maar je kunt nog veel meer lekkers maken met zuurkool. Wij delen graag onze favoriete recepten met je:

Eet smakelijk!

Deel dit artikel

Cookie-instellingen
Je kunt hieronder de cookie-instelling kiezen en accepteren: