dea192080-duurzaamheidsverslag-2019-1260x290px1

Fairtrade bananen

De bananen van DEEN zijn fairtrade. Maar wat houdt dat nu in? De fairtrade bananen van DEEN komen van coöperaties van kleine boeren en plantages. Door samen te werken staan de boeren sterker en krijgen ze toegang tot de internationale markt. Daarbij krijgen ze een eerlijke prijs voor hun producten, een fairtrade premie en er is extra aandacht voor een schoon milieu.


Fairtrade bananenplantage El Remanso / Maria Gabriela

De Fairtrade bananen van DEEN komen onder andere van de bananenplantage El Remanso / Maria Gabriela in Ecuador. Het echtpaar Maria Gabriela en Estebán is eigenaar van de plantage. De plantage is 35 hectare groot. 20 a 25 mensen werken op de plantage. Maria Gabriela, die eerder heeft gewerkt op een Fairtrade gecertificeerde bloemenplantage, weet heel goed wat het belang is van Fairtrade voor de arbeiders op de plantage.


Ramón Zambrano (o.a. verantwoordelijk voor irrigatie) en John Moreira (o.a. verantwoordelijk voor de opslag van pallets en inladen/uitladen van vrachtwagens) zitten in het Fairtrade premie comité. Dit comité beslist democratisch waaraan de extra Fairtrade premiegelden worden uitgeven.


Ramón en John zijn erg blij met de Fairtrade minimumprijs en -premie, omdat dit de hele organisatie ten goede komt. Ramón en John hebben trainingen gevolgd voordat zij in het premie comité zitting namen. Zo weten zij nu meer over wat Fairtrade inhoudt en wat het beheren van de premiegelden betekent.


John heeft toegelicht wat de plannen zijn voor het gebruik van de Fairtrade premie. In eerste instantie ligt de focus op gezondheidszorg en opleiding. Gezondheidszorg: het plan is om te starten met een algemene gezondheidscheck van de werknemers. Mocht iemand gezondheidsproblemen hebben dan wordt bekeken of er bovenop de ziektekostenverzekering extra (financiële) hulp nodig is voor de behandeling. Scholing: Het plan is om kinderen van plantagearbeiders die op de lagere school goede cijfers scoren, te helpen met beurzen om naar vervolgonderwijs te kunnen gaan. Ook worden arbeiders ondersteund in het behalen van hun rijbewijs voor motoren. Dit is het belangrijkste transportmiddel voor de lokale bevolking.


Naast dat onze fairtrade bananen bijdragen aan een betere wereld zijn ze ook voor jou heel gezond. De banaan bevat veel voedingsvezel, kalium, zetmeel, fructose en glucose en is daarmee een echte energiebom! Eet een banaan voor het sporten zodat je voldoende energie hebt om er even goed voor te gaan of verwerk het bijvoorbeeld in je ontbijt, dan kun je de hele dag vooruit!


Bekijk hier onze heerlijke recepten met banaanWat is Fairtrade?

Fairtrade is zowel een keurmerk als een wereldwijde beweging. Het streeft naar ‘eerlijke handel’ – waarin het welzijn van mensen in ontwikkelingslanden voorop staat. Tevens gaat bij de teelt van Fairtrade producten aandacht uit naar een schoon milieu. Boerenorganisaties die Fairtrade gecertificeerd zijn krijgen altijd tenminste de Fairtrade minimumprijs voor hun product. Deze minimumprijs is gebaseerd op de kosten voor duurzame productie. Daar bovenop ontvangt de boerenorganisatie de Fairtrade premie. Zo kunnen de boeren zelf hun werk- en leefomstandigheden verbeteren en investeren in een betere toekomst. Consumenten hebben een krachtig middel in handen om hierbij te helpen. Door tijdens hun dagelijkse boodschappen producten te kopen die het Fairtrade keurmerk dragen.

Meer info: www.maxhavelaar.nl


Fairtrade weetjes:

 • Er op dit moment in Nederland meer dan 4.000 verschillende Fairtrade producten zijn (internationaal 30.000 producten).
 • Meer dan 1,66 miljoen boeren en arbeiders bij Fairtrade zijn aangesloten.
 • In meer dan 125 landen producten met het Fairtrade keurmerk verkocht worden.
 • Fairtrade producten uit 75 ontwikkelingslanden komen.
 • De Fairtrade producten die het meest bekend zijn, zijn bananen, chocolade en koffie.
 • In 2015 ging € 117 miljoen Fairtrade premie naar de boerenorganisaties dankzij de wereldwijde verkoop van Fairtrade producten.
 • Het Fairtrade keurmerk bij 86% van de Nederlanders bekend is (bron: Q&A, 2016).
 • 69% van alle Nederlandse huishoudens wel eens een Fairtrade product koopt (bron: GfK, 2016).
 • In de afgelopen 10 jaar het aantal Fairtrade kopende huishoudens verdrievoudigd is (bron: GfK, 2016)


Fairtrade bananen weetjes:

 • In 1996 werd de eerste Fairtrade gecertificeerde banaan ter wereld geïntroduceerd in de Nederlandse supermarkten. 
 • In 2018 groeide de verkoop van Fairtrade gecertificeerde bananen in Nederland naar ruim 32 miljoen kilo. Dit levert 1,7 miljoen US dollar aan Fairtrade premie op.
 • In Nederland hebben de volgende supermarktformules een 100% switch gemaakt naar Fairtrade bananen: PLUS, Spar, Marqt, Deen, Coop, Emté, Jan Linders en Boon’s Markt.
 • Er zijn 147 Fairtrade gecertificeerde bananencoöperaties en -plantages, verspreid over 16 landen. 
 • In totaal verbouwen ruim 22.000 mensen Fairtrade gecertificeerde bananen. 
 • In 2016 ontvingen de boerenorganisaties, door de verkoop van Fairtrade bananen, gezamenlijk meer dan € 28,5 miljoen aan Fairtrade premie.
 • Democratisch besluiten de boeren of arbeiders waarvoor ze de Fairtrade premie zullen gebruiken.
 • De bananenboeren investeren een groot deel van de premie in verbetering van hun boerenbedrijf, bijvoorbeeld: nieuw was- en inpakstation, aanleg van irrigatiesysteem of volgen van trainingen.
 • De arbeiders op de plantages kunnen via de Fairtrade premie onder andere hun huizen opknappen, medische zorg en het onderwijs van hun kinderen betalen.

(Stichting Max Havelaar, 2 april 2019)

Cookie-instellingen
Je kunt hieronder de cookie-instelling kiezen en accepteren: