Ananas met warme sabayon

Bereiding

  1. Breng 2 l water met de suiker aan de kook.
  2. Schil de citroen en voeg de schil met de steranijs en het vanillestokje toe aan het suikerwater.
  3. Laat het geheel 10 minuten doorkoken.
  4. Schil ondertussen de ananas, snijd in vieren en verwijder de harde kern.
  5. Leg de ananas in het suikerwater, breng tegen de kook aan en laat de ananas op laag vuur 30 minuten garen.
  6. Laat de ananas afkoelen.
  7. Rooster de geschaafde amandelen in een droge koekenpan op een matig vuur in enkele minuten goudbruin.
  8. Schud de pan de hele tijd heen en weer en schep de amandelen geregeld om.
  9. Laat op een bord afkoelen.
  10. Rasp de sinaasappelschil en pers de sinaasappels uit.
  11. Smelt de boter voor de sabayon.
  12. Zet het vuur direct als de boter is gesmolten uit zodat de boter niet bruin wordt.
  13. Meng de eieren, suiker, sinaasappelrasp en het sap in een kom van glas, aardewerk of metaal.
  14. Zet deze op een pan met kokend water (de bodem moet in het water hangen, Au Bain Marie).
  15. Klop dit mengsel met een handmixer of garde (met de handgarde duurt het langer) tot de eieren gaar zijn en u een dik vloeibare luchtige massa heeft, ca. 15 minuten.
  16. Blijf kloppen en voeg langzaam de gesmolten boter toe zodat de sabayon mooi dik wordt, ca. 10 minuten.
  17. Leg een groot stuk gepocheerde ananas op 4 borden (of stukjes ananas in 4 grote glazen).
  18. Schep de sabayon op de ananas.
  19. Bestrooi met het amandelschaafsel en een snufje zwarte peper.

Tips

  • Heerlijk met kleine uitgestoken ouderwetse wentelteefjes, of een bol ijs.

Ingrediënten

  • 300 g suiker
  • 1 citroen
  • 1 ananas
  • 1 steranijs
  • 1 vanillestokje
  • 2 el geschaafde amandelen
  • 100 g roomboter
  • 2 perssinaasappels
  • 4 eieren
  • snufje zwarte peper

Bereidingtijd

45 minuten

Aantal personen

4 personen

Moeilijkheidsgraad

Menugang

nagerecht

Cookie instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies.

Voor meer informatie over het cookiegebruik en het verwerken van gegevens, bekijk ons privacy- en cookiebeleid.