Appel en witlofplaattaart

Bereiding

  1. Snijd de witlofstukjes elk in 6 partjes.
  2. Kook 3/4 van het witlof 3 minuten in een laag kokend water met 2 el citroensap.
  3. Afgieten, heel goed laten uitlekken en droogdeppen met keukenpapier.
  4. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels elk in 8 partjes.
  5. Besprenkel ze met 3 el citroensap.
  6. Pel en snijd de uien in zeer dunne ringen.
  7. Haal de tijmblaadjes van de takjes.
  8. Plak de plakjes bladerdeeg aan elkaar tot een rechthoekige plak en leg deze op de ingevette bakplaat.
  9. Vouw de randen 1 cm om de druk ze aan.
  10. Prik met een vork enkele gaatjes in het deeg.
  11. Besmeer het deeg met creme fraiche (houd de rand vrij).
  12. Verdeel de gekookte witlof, appelpartjes, tijmblaadjes, uienringen en spekblokjes erover.
  13. Bak de plaattaart in het midden van een voorverwarmde oven (190 graden) in 15-20 minuten goudbruin.
  14. Meng ondertussen voor een witlofsalade 1 tl citroensap met 3 el olie en de suiker en meng met de rest van de witlof.
  15. Snijd de plaattaart in 8 of 12 stukken en verdeel ze over de borden.
  16. Serveer de salade apart.
  17. In plaats van bladerdeeg kunt u ook taartdeeg of pizzadeeg gebruiken.

Ingrediënten

  • 600 g witlof
  • 4 el citroensap
  • 3 zoetzure appels
  • 2 middelgrote uien
  • olijfolie
  • 4 takjes verse tijm
  • 9 plakjes bladerdeeg
  • 6 el crème fraîche
  • 50 g gerookte ontbijtspekblokjes
  • 1 tl suiker

Benodigdheden

  • keukenpapier

Bereidingtijd

15 minuten

Aantal personen

4 personen

Moeilijkheidsgraad

Menugang

hoofdgerecht

Voedingswaarden

Energie 715 Kcal
Vetten 33 g
waarvan verzadigd 0 g
Koolhydraten 72 g
Vezels 0 g

Cookie instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies.

Voor meer informatie over het cookiegebruik en het verwerken van gegevens, bekijk ons privacy- en cookiebeleid.