Boerenkoolstamppotje met makreel en appel

Bereiding

  1. Zet de aardappelen in een ruime pan met een laag water op, breng aan de kook.
  2. Kook in ca. 20 minuten gaar.
  3. Voeg na 10 minuten de boerenkool toe en kook gaar.
  4. Afgieten en fijnstampen.
  5. Verwarm 300 ml slagroom met een klontje roomboter.
  6. Roer door de stamppot zodat die lekker smeuïg wordt.
  7. Breng op smaak met een scheutje azijn, peper en zout.
  8. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in blokjes.
  9. Voeg ze aan de stamppot toe, maar houd wat appel achter om te garneren.
  10. Snipper ondertussen, voor de mosterdsaus, het sjalotje.
  11. Bak deze in een klein beetje olie op een laag vuur 3 minuten, zonder te laten kleuren.
  12. Roer de mosterd erdoor en verwarm ½ minuut.
  13. Schenk er 300 ml slagroom bij, breng aan de kook en laat inkoken tot de saus begint te binden.
  14. Breng op smaak met peper en zout.
  15. Roer als laatste de crème fraîche erdoor.
  16. Pluk de makreel ondertussen in grote stukken en laat op kamertemperatuur komen of verwarm heel kort (bijvoorbeeld in de oven of magnetron) zodat de vis lauwwarm wordt.
  17. Verdeel de smeuïge stamppot over 4 voorverwarmde borden, leg de gerookte makreel en achtergehouden appel erbij en schep de mosterdsaus er omheen.

Ingrediënten

  • 400 g aardappels, geschild
  • 300 g boerenkool, gesneden
  • 600 ml slagroom
  • 1 klontje roomboter
  • 1 scheutje azijn
  • 1 snufje peper en zout
  • 2 elstar appels
  • 1 sjalot
  • 1 scheutje olijfolie
  • 2 el mosterd
  • 2 el crème fraîche
  • 1 scheutje zonnebloemolie
  • 2 gerookte makreelfilets

Bereidingtijd

35 minuten

Aantal personen

2 personen

Moeilijkheidsgraad

Menugang

hoofdgerecht

Cookie instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies.

Voor meer informatie over het cookiegebruik en het verwerken van gegevens, bekijk ons privacy- en cookiebeleid.