Gebraden eendenborst met witlof

Bereiding

  1. Snijd een plakje van de onderkant van elke witlof stronk en verwijder de harde kern er met een puntig mesje uit.
  2. Trek er een paar van de buitenste bladen af om in reepjes te kunnen snijden voor de afwerking.
  3. Snijd de stronken witlof in stukjes van ca. 1 cm.
  4. Verwarm de olie in een ruime koekenpan of wok.
  5. Voeg de stukjes witlof toe en bak op een halfhoog vuur, gaar en lichtbruin van kleur.Dit kan even duren (20-25 minuten), geregeld goed omschudden of scheppen.
  6. Voeg zodra het witlof gekleurd en gaar is, 1 tl karwijzaad toe en bak even mee.
  7. Voeg de honing toe en bak ook even mee.
  8. Proef en breng op smaak met peper en zout.
  9. Snijd de munster kaas in plakjes (niet te dik 2-3 mm) en houd deze op kamertemperatuur.
  10. Breek de crackers in grove stukken.
  11. Verwarm ondertussen de oven vóór op 180°C.
  12. Bestrooi de eendenborsten met peper en zout.
  13. Bak ze in een koeken-pan in een beetje zonnebloemolie aan beide kanten bruin.
  14. Leg ze op een ovenschaal of braadblik en gaar ze 4 minuten in de oven.
  15. Laat ze vervolgens 5 minuten onder folie en een paar schone theedoeken rusten.
  16. Giet de helft van het braadvet uit de pan in een bakje.
  17. Blus de rest in de pan af met wat rode wijn en wildbouillon.
  18. Breng aan de kook en laat de helft van het vocht verdampen.
  19. Leng 1½ tl aardappelzetmeel aan met een el koud water en roer door de wijnjus.
  20. Roer de boter erdoor en blijf roeren tot de jus licht gebonden is.
  21. Is de jus te dun dan kun je meer aardappelzetmeel toevoegen.
  22. Is de saus te dik dan roer je er wat extra bouillon door.
  23. Verwarm de witlof.
  24. Beleg de stukken cracker met de munster.
  25. Snijd de eend in de lengte in plakjes.
  26. Verdeel de witlof over 4 voorwarme borden.
  27. Leg de eend erop en de crackers met munsterkaas erbij.
  28. Strooi er wat karwijzaad over.
  29. Steek een paar rauwe reepjes witlof in het gerecht.
  30. Bestrooi ze met wat peper en zout.
  31. Schep er een lepeltje jus over.

Ingrediënten

  • 6 stronken witlof
  • 50 ml zonnebloemolie
  • 1 tl karwijzaad
  • 1 dessertlepel honing
  • 1 snufje peper en zout
  • 100 g munsterkaas, gerijpt
  • 2 speltcrackers
  • 4 stukken eendenborsten, schoon
  • 1 scheutje rode wijn
  • 100 ml runderbouillon
  • 20 g roomboter, koud
  • 1,5 tl aardappelzetmeel

Bereidingtijd

55 minuten

Aantal personen

4 personen

Moeilijkheidsgraad

Menugang

hoofdgerecht

Cookie instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies.

Voor meer informatie over het cookiegebruik en het verwerken van gegevens, bekijk ons privacy- en cookiebeleid.