Gekarameliseerde ananas met hangop

Bereiding

  1. Voorbereiding: zet een vergiet of grote zeef boven een grote kom.
  2. Spoel de theedoek uit met koud water en leg deze over het vergiet of de zeef.
  3. Schep de yoghurt in de doek, dek de yoghurt af met plasticfolie en laat zo een nacht in de koelkast staan.
  4. Verwarm een oven voor op 180┬░C.
  5. Strooi het amandelschaafsel op een bakplaat en laat het schaafsel in de oven lichtbruin worden (dat kan snel gaan).
  6. Op een bord goed laten afkoelen.
  7. Bewaar in een afgesloten bakje.
  8. Haal de volgende dag de blaadjes van de takjes munt.
  9. Houd een paar kleine blaadjes apart voor de garnering en snijd de rest fijn.
  10. Schep de hangop uit de doek en meng met de poedersuiker en de munt.
  11. Snijd de boven en onderkant van de ananas af.
  12. Zet de ananas rechtop en snijd de schil eraf.
  13. Let op dat alle bruine stukjes van de schil weg zijn.
  14. Haal met een ananasboor de kern uit de ananas (als u geen boor heeft, kunt u de ananas eerst halveren of in plakken snijden en de kern er met een puntig mesje uitsnijden).
  15. Snijd de ananas in 8 plakken.
  16. Verdeel de 300 g kristalsuiker over de bodem van een grote koekenpan, voeg het water toe en zet de pan op een middel hoog vuur.
  17. (Niet roeren.) Zet het vuur iets lager als de karamel begint te kleuren.
  18. Blus de karamel als deze bruin van kleur is af met de Amaretto: dit gaat hard bruisen.
  19. Schud de pan zachtjes heen en weer om te mengen.
  20. Wentel de plakken ananas door de karamel en leg ze dakpansgewijs in de pan.
  21. Leg de steranijs ertussen.
  22. Gaar de ananas 10 minuten op laag vuur.
  23. Laat de ananas iets afkoelen.
  24. (Als de pan te klein is voor de plakken ananas, kunt u ze ook in stukken snijden en die in de karamel garen, geregeld omscheppen.) Leg de plakken ananas op 4 borden.
  25. Schep de hangop en wat van de karamel erbij.
  26. Maak het gerecht af met het amandelschaafsel en blaadjes munt.

Ingrediënten

  • 500 ml yoghurt
  • 2 el amandelschaafsel
  • 2 takjes verse munt
  • 60 g poedersuiker
  • 1 ananas
  • 300 g kristalsuiker
  • 100 ml water
  • 5 steranijs
  • 100 ml amaretto

Benodigdheden

  • 1 ananasboor

Bereidingtijd

40 minuten

Aantal personen

4 personen

Moeilijkheidsgraad

Menugang

nagerecht

Cookie instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies.

Voor meer informatie over het cookiegebruik en het verwerken van gegevens, bekijk ons privacy- en cookiebeleid.