Gepocheerde ossenhaas met pompoen en witlof

Bereiding

  1. Snijd de struikjes witlof in de lengte in vieren.
  2. Schil de pompoen, verwijder de pitten en snijd de pompoen in grove stukken.
  3. Leg ze in een ruime ovenvaste schaal.
  4. Besprenkel met olijfolie, bestrooi met peper en zout en schud goed door elkaar.
  5. Verwarm de oven voor op 180C.
  6. Laat de pompoen in de hete oven 20-25 minuten gaar worden.
  7. Bind een lang stuk keukengaren rond elk van de ossenhaasbiefstukken.
  8. Breng de bouillon tegen de kook aan.
  9. Dompel de ossenhaas in de bijna kokende bouillon en pocheer de biefstukken 5-7 minuten.
  10. (Je kunt ook een heel stuk ossenhaas gebruiken van ca. 400 gram, dan duurt het pocheren 15-20 minuten) Laat ondertussen in een grote koekenpan een klontje boter smelten en bak hierin de witlof op een laag vuur zachtjes gaar, zo nu en dan keren.
  11. Strooi de pittenmix op een bakplaat en rooster ze een paar minuten in oven.
  12. Bestrooi ze met wat zout en hak ze grof.
  13. Haal de ossenhaasbiefstukken uit de bouillon.
  14. Leg op een warm bord en dek af met aluminiumfolie en zet ze op een warme plek om ze warm te houden.
  15. Laat de bouillon op een hoog vuur inkoken tot een 1⁄6 deel van het vocht over is (ca.1/4 l).
  16. Snijd de rest van de boter in klontjes.
  17. Klop deze beetje bij beetje door de bouillon, breng tussendoor telkens even aan de kook.
  18. Proef de saus en breng op smaak met peper en zout.
  19. Prak de pompoen tot een grove puree en breng op smaak met peper en zout.
  20. Snijd de ossenhaas (eventueel) in plakken.
  21. Leg op 4 warme borden.
  22. Bestrooi met peper en zout.
  23. Schep wat pompoenpuree op en rond de ossenhaas.
  24. Leg de struikjes witlof eromheen.
  25. Schep de saus erbij en bestrooi met de geroosterde pitten.

Ingrediënten

  • 3 struikjes witlof
  • 1 flespompoen
  • olijfolie
  • peper en zout
  • 4 ossenhaasbiefstukken
  • 1,5 l runderbouillon
  • 100 g boter
  • 1 el pittenmix

Benodigdheden

  • keukengaren
  • aluminiumfolie

Bereidingtijd

40 minuten

Aantal personen

4 personen

Moeilijkheidsgraad

Menugang

hoofdgerecht

Cookie instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies.

Voor meer informatie over het cookiegebruik en het verwerken van gegevens, bekijk ons privacy- en cookiebeleid.